Лихвите ни падат най-бързо в ЕС

4474
Лихвите ни падат най-бързо в ЕС
Все още обаче сме далече от развитите държави, сочи прогноза

До 5-6% ще паднат лихвите по ипотечните кредити за година, прогнозира в Сутрешния блок на „България он ер” директор „Банкиране на дребно” в МКБ „Юнионбанк” Стоян Бозвелийски.

Според данните за март България е на първо място в Европейския съюз по спад на лихвите, но страната ни все още е далеч от нивата при развитите държави, като Германия и Финландия например, в които лихвите по жилищните кредити са около 2-3%.

Лихвите по кредитите с лек спад

Лихвите по новоотпуснатите потребителски кредити в левове през март се понижават с 0,1 процентни пункта спрямо февруари, като достигат...

Тенденцията за ръст в броя на новоотпуснатите заеми ще продължи до края на 2012 г., заяви още Бозвелийски. Очаква се общият годишен обем на новите ипотечни кредити да достигне 1 - 1.2 млрд. лв., тъй като тенденцията е за месечен растеж с около 100 млн. лв., което прави 17-18 хил. броя нови заеми за жилище.

Банковият експерт коментира още, че сега е един от най-добрите моменти за купуване на жилищен кредит. Причината са улеснените условия, които банките са все по-склонни да предоставят, след затягането на кредитирането през 2009-та. Друг фактор са значително по-ниските цени на жилищата, които в сравнение с пиковите им стойности през 2007 г. - 2008 г., бележат спад от около 40%.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика