По-активна търговия с акции и индекси през 2012 г.

3628
По-активна търговия с акции и индекси през 2012 г.
Стабилизиране на еврото може да очакваме при спадане на бюджетния дефицит на Италия и Гърция

Засилен интерес към по-рисковите активи, каквито са акциите на компании и индексите, може да очакваме през 2012 г., прогнозират от Trader.bg.

Анализаторите от платформата за онлайн търговия на международните борси очертават възможни сценарии за това какво ще се случи на финансовите пазари през 2012 г.

От Trader.bg са на мнение, че след пренасищането с отрицателни новини през изминалата година има вероятност през 2012 г. всеки положителен сигнал да се приема бурно от пазарите.

През последните месеци на 2011 г. делът на сделките с консервативните инструменти злато и сребро на платформата Trader.bg нарастваше правопропорционално със задълбочаването на кризата в ЕС. На годишна база сделките с благородните метали са нараснали със 107% през 2011 г. спрямо 2010 г.

През 2012 г. при поява на добри новини като подобряване на икономиката на САЩ или стабилизиране на финансите на Италия, може да очакваме намаляване на броя на сделките с благородни метали, защото ще се очаква цената им да пада, и пренасочване на инвеститорите към по-рисковите активи, каквито са акциите на компании и индексите.

Евентуално стабилизиране на Гърция и Италия и намаляване на вероятността от фалит на тези страни може да даде силен тласък нагоре на цените на акциите на големите банки. Те пострадаха значително през 2011 г., защото са кредитори на държавите от южната периферия на ЕС, но ако тези държави се стабилизират, цените на банковите акции може „да излетят”.

Стабилизиране на еврото може да очакваме при спадане на бюджетния дефицит на Италия и Гърция под нивата, които тези държави са заложили в своите бюджети. Например за 2012 г. гръцкият парламент прие два варианта на бюджет на страната, като дефицитът в единия се предвижда да бъде 5.4% от БВП, а във втория 6.7% от БВП. Ако Атина успее да се вмести или да намали тези цифри дори само с половин процент, то това би било добър знак към финансовите пазари и сериозна подкрепа за европейската валута.

Отрицателно на представянето на еврото ще се отрази евентуална смяна на президента на Франция на предстоящите през 2012 г. избори в страната. Финансовите пазари предпочитат Никола Саркози да запази поста си, за да продължи да движи реформите в ЕС напред заедно с германския канцлер Ангела Меркел. Неизвестността от това какво ще се случи при евентуален нов френски президент ще създаде напрежение на финансовите пазари, което няма да е в подкрепа на еврото.

Валутите убежища във времена на криза - швейцарски франк и йена - поскъпнаха доста през последните 1-2 години. При първи признаци на възстановяване на световната икономика тенденциите ще се обърнат и тези валути може да започнат да поевтиняват.

Евентуални положителни сигнали ще се отразят и на цената на петрола. Тя ще се повиши при икономически подем, тъй като подемът означава ръст на потреблението и по-голямо търсене на горива в световен мащаб.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика