По-малко работа за най-слабо квалифицираните

5626
По-малко работа за най-слабо квалифицираните
Свиват програмата "От социални помощи към заетост"

По-малко работа за най-слабо квалифицираните българи. Правителството сви наполовина програмата "От социални помощи към заетост", съобщи Би Ти Ви.

Програмата осигурява работа на хората в най-неравностойно положение на пазара на труд. Броят на работните места се свива почти на половина - от 9100 на 5148. Това обаче са работни места, а не брой заети.

През изминалата година за различен период от време чрез програмата са били заети и са намерили работа повече от 28 000 безработни, а прогнозата е през настоящата година това да се случи за около 11 000.

От Агенцията по заетостта обясняват, че драма в намаляването на броя позиции по програмата няма, защото тя няма за цел да осигури трайна заетост, а да създаде работни навици в хора, които традиционно са свикнали да живеят на осигуровки.

"Но тези лица могат да се включат и в различни други инициативи, които имаме по националния план за заетостта. Те не са единствено група, която е в тази програма, могат да участват в други програми", обясни Дора Ганева, Агенция по заетостта.

Друго успокоение за безработните е, че част от програмата ще прелее и в следващата 2013 година, защото наетите за снегопочистване на общинските терени ще имат работа поне до края на март.

За сметка на свиването на тази програма, правителството увеличава с 25 милиона лева парите по оперативна програма "Човешки ресурси".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика