Правим първа копка на интерконектора с Гърция през март 2013 г.

4529
Правим първа копка на интерконектора с Гърция през март 2013 г.
За връзката с Турция се работи по няколко идеи

Опитваме се да оптимизираме сроковете и да направим първа копка на интерконектора с Гърция през март 2013 г.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в комплекс „Златни пясъци” при откриването на семинар за представяне на десетгодишен план за развитие на инфраструктурата за пренос и съхранение на природен газ в България, предаде агенция „Фокус”.

За интерконектора с Румъния министърът каза, че изграждането върви в срок и ако се оптимизират сроковете, газ по него ще потече през март 2013-а, а не в края на годината.

За интерконектора със Сърбия са посочени пет трасета. Две от тях са избрани като оптимални варианти за трасе. Надяваме се до следващата година да има сключен договор за изграждането на интеконектора и в края на 2014 г. - началото на 2015 г. връзката да е готова.

За връзката с Турция се работи по няколко идеи. Има една частна инициатива на фирма, която предлага да изгради интерконектор до Димитровград или до Стара Загора. Държавата работи по друга идея да се свърже компресорна станция „Лозенец” с Мармара.

Работи се по възможността той да е част от проекта „Набуко”-запад. Там има средства точно за изграждане на такива интерконектори. Този интерконектор е най-важният, защото ще свърже Европейския съюз с Каспийския регион.

Тези средства от „Набуко” са безвъзмездни. Набуко обаче може да финансира трасето в България, а не в Турция. До края на годината ще има яснота кой от вариантите е най-удачен и кога ще бъде изграден интерконекторът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com