Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради неизправности

14 юни 2024, 14:41 часа • 5194 прочитания

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности поради неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщават от пресцентъра на електроцентралата.

ОЩЕ: Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" заработи с американското ядрено гориво

Блокът ще бъде спрян на 15 юни. Количеството на пропуска, на топлоносителя в парогенератор, е предмет на постоянен контрол, като към момента стойността му е по-ниска от съществуващите ограничения.

От електроцентралата обясняват, че спирането на шести блок е координирано с Електроенергийния системен оператор, като са отчетени товарът на националната енергийна система и наличието на достатъчно генериращи мощности в страната.

ОЩЕ: Поскъпването на тока за бита няма да е с 30%, увери енергийният министър

Съобщава се, че няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй". След ремонта шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната.

Припомняме, че пети блок на електроцентралата беше спрян за планов годишен ремонт и презареждане с новото ядрено гориво, тип RWFA, произведено от Уестингхаус. Той беше пуснат на 10 юни, като в реактора на блока са заредени 43 касети от ядреното гориво.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес