Провал на преговорите на превозвачите в Истанбул, заплахи за нови стачни действия

6911
Провал на преговорите на превозвачите в Истанбул, заплахи за нови стачни действия

Провалиха се преговорите в Истанбул между представителите на превозваческия бранш на България и Турция. Превозвачи от всички асоциации ще поискат оставката на изпълнителния директор на „Автомобилна администрация” Валентин Божков, ако подпише в Истанбул споразумение, което е в противоречие с международната конвенция СЕМТ и с интересите на българските превозвачи. В Турция се провеждат разговори между експерти от Министерствата на транспорта на България и Турция, договорени на срещата между служебния министър на транспорта Кристиан Кръстев и министъра на транспорта на Турция Бинали Йълдъръм в Лапицг, миналата седмица.

В понеделник в Истанбул се проведоха осемчасови преговори между АЕБТРИ и БАСАТ и Турската асоциация на превозвачите – UND. Въпреки всички предложения от българска страна за осигуряване на реципрочност за постигане на взаимно споразумение, UND отказа да се съобразява както с международните договорености, така и с двустранните договори и споразумения, които са подписани между България и Турция. АЕБТРИ и БАСАТ са защитили справедливите искания на български превозвачи – да не се използват рестриктивни мерки спрямо тях и да не се спират безпричинно по границите.

Българските превозвачи ще искат реципрочни мерки срещу турските

Преговорите между българските и турските превозвачи завършиха без никакъв резултат. Това каза Миролюб Столарски, председател на Българс...

От 1 юни ще продължат рестриктивните мерки спрямо българските превозвачи от страна на турските власти, като дори ще има и нови. Това е позицията на турските превозвачи UND, е станало ясно на преговорите, съобщи за Агенция „Фокус” Койчо Русев, член на УС на АЕБТРИ. „Подготвихме протокол, с който искахме да намерим някакви решения, да сближим позициите си, но те са категорични, че от 1 юни ще продължат рестриктивните мерки, като са записали, че дори ще има и нови. Става ясно, че всичко е по тяхно предложение. Министерството на транспорта е направило предложение до Митниците, от там е разпоредено на граничните пунктове и всичко е с цел – да се смачка конкурентноспособността на българските превозвачи”, обясни Койчо Русев. По думите му – въпреки аргументите на българската страна, от турска нямат желание да се решават проблемите и да се откажат от незаконните действия спрямо българските превозвачи, които противоречат на международните конвенции. „Напротив, започват да ни заплашват, че ще има нови санкции. Имаме изготвен протокол, в който се посочва – каква е тяхната позиция, но ние не сме съгласни със записаното в него. Ние искаме – спазване на международните конвенции, договори, спогодби. Нищо друго не искаме. Имаме документи от Париж, които тълкуват, че ние сме прави, те го виждат това, и въпреки всичко – създават и правят техни нормативи, които ги няма никъде, и те си ги измислят”, каза Койчо Русев. Според Койчо Русев при това положение единствена възможност остава - от българска страна да се настоява за реципрочни мерки спрямо турските превозвачи.

От бранша в България заплашиха с нови стачни действия и блокада на границите, ако Турция не се откаже от незаконните мерки спрямо българските превозвачи и продължава да не спазва международните конвенции, по които е страна. Рестриктивните мерки на турските власти спрямо българските превозвачи ни компрометират пред търговските партньори в Европа, каза инж. Койчо Русев, председател на Управителния съвет на АЕБТРИ. С необоснованото забавяне на българските автомобили по границите ние се компрометираме пред партньорите, за които превозваме стока, каза инж. Койчо Русев. „Имаме работодатели от Европа, които разчитат на нашите автомобили, за да им бъде превозена стоката, която се докарва в Турция за различни производства на ишлеме и не само на ишлеме. Тъй като ние превозваме за по-кратък период от време, имаме по-добри традиции по отношение на международните превози”, каза инж. Койчо Русев.

С писмо от ръководителя на турските митници от 8-ми април тази година, той разпорежда - да има специално отношение към чуждите превозвачи, „особено към българските превозвачи”. От писмото си личи, че българските превозвачи се намесват на турския пазар и те не са доволни, че част от превозите се изземват от нашите превозвачи. За да могат да защитят интересите си и да елиминират конкуренцията, те започнаха да прилагат различни мерки, между които са спирането на автомобилите на границата, да изчакат определен период от време, което е определено от тяхното министерство – за колко време може да пристигне един автомобил от определена държава в Европа до границата. Ако примерно, това са десет дни, а той дойде на 6-ия или на 7-ия ден, ще стои 3 или 4 дни, и ще чака този измислен от чиновниците график, каза инж. Русев. По думите му - това е много голям удар по българските превозвачи, защото нашите автомобили са нови, те се движат с т.нар. ЕКМТ/СЕМТ разрешителни, в повечето случаи са с двама водачи, защото, за да се изплати лизинговият автомобил, той трябва да се движи. И друг път съм казвал, и сега ще повторя, че ако времето е пари – за автомобилния транспорт това са много пари и с тези пари се изплащат самите автомобили, каза инж. Русев.

Превозвачите ще настояват за реципрочни мерки спрямо турските камиони в България, след отказа на бранша в Турция да се спазват международните договорености, по които Турция е страна. „Няма друг начин. След като те глобяват за фактури, трябва и нашите да ги глобяват за това, че нямат фактури. Не трябва да ги пускат да преминават, трябва да им искат разрешително за преминаване, да им искат разрешително за трета страна, да изискват спазването на режима за движението на автомобилите и почивка на екипажите (защото голяма част от катастрофите стават в резултат на неспазване на тези изисквания). Ние сме за това – всеки, който не си изпълнява задълженията, да бъде санкциониран и не защитаваме тези, които не работят съгласно изискванията”, каза инж. Койчо Русев.

Преговорите между българските и турските превозвачи завършиха без никакъв резултат, каза пред Агенция „Фокус” Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). „На нас ни се изясни, че всичко идва от личната амбиция на новия председател на UND - Асоциацията на турските превозвачи, която е - да избута всички чужди превозвачи от турския пазар. Той не признава международни споразумения, чете международните споразумения така, както на него му изнася, и заплашиха, че от 1 юни ще има още по-строги мерки, още по-конкретни и високи глоби”, каза Столарски.

Турция готви нови рестрикции за българските превозвачи

От 1 юни се предвиждат нови рестриктивни мерки спрямо българските превозвачи от страна на турските власти. Това е позицията на турскит...

„Ще се увеличи контролът на документите на вътрешни митници, контролът на документите от износа на товарните пунктове (т.е преди още да сте натоварили, вие трябва да имате разрешително), проверки по пътя чрез Министерство на транспорта, системни глоби, засягащи чуждестранните превозвачи. Това са мерките, които ще бъдат допълнителни, освен тези, които се одобряват и в момента ги правят турските митници”, каза още той.

Превозвачите от бранша ще се съберат, за да решат дали ще започнат отново протестни действия, съобщи Столарски.

Българските превозвачи ще поискат среща с министъра на транспорта и с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, за да вземат решения дали да започнат протестни действия. Това каза пред Агенция „Фокус” Петко Ангелов, зам.-председател на БАСАТ. По думите му – от срещата в Истанбул е станало ясно, че председателят на турската асоциация на превозвачите (UND) е поел ангажимент пред турските превозвачи да премахне българските превозвачи от турския пазар. „Турските превозвачи искат да въведат още по-строги мерки спрямо българските превозвачи и искат да ни избутат от пазара – да не работим на турския пазар”, каза още той. Според председателя на турската UND, българите взимат много товари от турската страна. „Показа ни една таблица. Но това не е вярно”, заяви Ангелов.

„Ако искаме от българските власти реципрочни мерки, това ще е незаконно. Ние искаме турската страна да си спазва европейските спогодби”, каза още Ангелов.

Най-вероятно ще има нова блокада на българо-турската граница, каза пред Агенция „Фокус” Илиян Филипов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Ще се съберем, ще говорим с колегите превозвачи и ще решим, каза Филипов.

ЕС: Присъединяването на Турция е в задънена улица

Процесът по присъединяването на Турция към ЕС остава в задънена улица заради отказа на Анкара да изпълни задълженията си. Това се казва...

„Ние не искаме реципрочни мерки за турските камиони в България и няма как да им наложим, защото ние не можем да кажем на българската администрация и властите да нарушават международни спогодби. Те, като не допускат да пътуват камионите ни на турска територия, реципрочните мерки ще ги въведем ние, превозвачите. Ще направим блокади и няма да пътуват турските камиони в България”, заяви Филипов.

По думите му - турската страна не желае да отстъпи по нито едно от нашите искания, дори напротив. „Турските превозвачи казаха, че ще въведат допълнителни рестрикции. Какво да направим ние оттук нататък? Казаха, че ги въвеждат, защото това е техен пазар, и трябвало те да работят на него. Турците искат българският превозвач да няма никакъв достъп до турския пазар. Не очакваме разговорите между експерти от Министерствата на транспорта на България и Турция, които се провеждат в момента, да променят нещата, защото ние бяхме с ръководството на UND - Асоциацията на турските превозвачи, те казват какво желаят от тяхната администрация, и тя 100 % изпълнява исканията им. Така че - не очакваме развитие в каквато и да е посока”, каза Филипов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com