ЕС: Присъединяването на Турция е в задънена улица

8287
ЕС: Присъединяването на Турция е в задънена улица

Процесът по присъединяването на Турция към ЕС остава в задънена улица заради отказа на Анкара да изпълни задълженията си. Това се казва в комюнике на Европейския съвет след среща с турския външен министър Ахмет Давутоглу, предаде АФП.

„ЕС установява с голямо съжаление, че въпреки непрекъснатите призиви, Турция продължава да отказва да изпълнява задълженията си”, се казва в комюнике на европейските страни.

Турските шофьори отблокираха пътя преди "Капитан Андреево"

Около 300 турски шофьори по обяд блокираха с жива верига пътя за Турция на паркинг "Генералово" и Руския паркинг - на 5 км и 2,5 км о...

„ЕС установява също, че Турция не е отбелязала никакъв напредък за нормализиране на отношенията си с република Кипър”, чиято северна част е окупирана от турските сили през 1974 година.

В същото време европейските страни изразяват готовност да направят жест към Акара. „Надяваме се да успеем през юни да отворим нова, 22 глава от преговорите, която се отнася за регионалната политика", заяви по време на пресконференция външният министър на Ирландия, чиято страна осигурява ротационното председателство на ЕС.

Турският външен министър не скри гнева си от блокирането на процеса. "Една птичка пролет не прави", заяви той на пресконференцията с Гилмор и Фюле. "17 глави от общо 35 са блокирани по политически съображения. Трябва да деблокираме този процес, защото с това темпо ще са необходими около 50 години, за да го завършим", предупреди Давутоглу.

Той поиска отварянето на главите, свързани с външната политика. "Ние смятаме, че се нуждаем от нова стратегическа перспектива в нашите отношения. Без Турция ЕС няма да е завършен, той няма да има стратегическа и географска приемственост", допълни турският външен министър.

Давутоглу трябва да участва в срещата на министрите на външните работи на ЕС, посветена на Сирия. Той призова за отмяна на ембаргото на ЕС върху оръжията, "защото сирийският народ има право на самозащита".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com