Що е риселър хостинг: още един източник на приходи

1669
Що е риселър хостинг: още един източник на приходи
Снимка: https://technews.bg/

Всеки новостартиращ или малък бизнес, чиято дейност е свързана със съвременната дигитална икономика, може да си осигури още един източник на приходи чрез т.нар. риселър хостинг . Това означава да предлага хостинг-услуги за своите клиенти, закупувайки хостинг „на едро” от някой от съществуващите големи доставчици. На български казано – препродаване на услугата.

Голямото предимство на модела е в това, че не се налагат инвестиции в сървъри, оборудване и софтуер за тяхното управление. По този начин всеки предприемач или малък бизнес може да започне да предлага собствен хостинг, дори под собствена марка. 

Още едно хубаво нещо е, че тази дейност позволява на човек да работи от уюта на дома си или от което и да е друго приятно място, стига да има ток и интернет.

Дали това е печеливш бизнес? Краткият отговор е „да”. Но все пак има някои условности.

Като цяло не бива да си представяме, че да препродаваш хостинг е дейност, която захващаш и още на следващия ден започват да валят пари. Както и при всяка друга дейност, няма приходи без инвестиция на време и усилия. Да си хостинг-риселър е бизнес като всеки друг и постъпленията кореспондират с обема на свършената работа.

За да бъде печелившо начинанието, предприемачът трябва да намери начин неговият продукт да е привлекателен, интересен – да се отличава с нещо от всички останали предложения на пазара. Офертата трябва да носи добавена стойност, която е дефицитна или липсваща на пазара.

Нужен е и доста маркетинг.

Всеки, който се захваща с подобна дейност, трябва да посвети голяма част от времето си в търсене на нови клиенти и удовлетворяване на специфичните потребности на съществуващите потребители.

Услугата риселър-хостинг може чудесно да допълва друга, с която предприемачът се занимава и която също му носи приходи. Комбинацията от хостинг-риселър и друг бизнес може да се окаже много сполучлива и печеливша.

Риселър-хостингът се съчетава удачно с бизнес, който също е свързан с уеб: създаване на съдържание, разработване на уеб-страници и сайтове, маркетинг – включително дигитален. Важно в този аспект е, че клиентите могат да се възползват от широко портфолио услуги „на едно гише”.

Така например, един проект за маркетингова кампания може да включва публикации в социални мрежи, организиране на презентации и изработване на уебсайт - за който се осигурява хостинг и който се „сервира” на посетителите в социалните мрежи и гостите на презентации. Клиентът получава цялостно обслужване, а предприемачът има възможност едновременно да „тегли с няколко коня” колата на своя бизнес и да си осигури по-голяма палитра от източници на приходи.

Освен ясна идея как да съчетае различни услуги за удобство на своите потребители, предприемачът следва да прецени и други аспекти на навлизането си в този бизнес. Добавянето на допълнителни приходи може да звучи много изкусително на пръв поглед, но ако има перспектива бизнесът да се разрасне, трябва от самото начало да се предвидят и допълнителните разходи: такси, маркетингови разходи, заплати, когато се стигне до наемане на помощници.

Като се има предвид, че пазарът е доста наситен в глобален мащаб, един смислен вариант да се правят приходи от хостинг е фокусирането върху локалния пазар. Това може да превърне риселъра в компания, чиито местни клиенти разчитат не нея, за да „стъпят” в интернет.

Формулата е изгодна, защото грижата за техническата поддръжка си остава в ръцете на основния доставчик на хостинга. Неговите специалисти отговарят за хардуера, софтуера, лицензите, комуникациите, сигурността. На риселъра остава да се фокусира върху това да направи услугата по-стойностна, да я комбинира с привлекателни други възможности, да я маркетира.

Какво означава всичко това?

Да речем, хипотетично, че риселърът продава хостинг за по 6 лева на месец, като плаща на хостинг-доставчика 60 лева за 100 сайта. Всичко, което е нужно, е да продаде 10 абонамента, за да покрие разходите си. Оттам насетне ако бизнесът върви успешно и се натрупат 30 клиента, това вече прави 180 лева. Предприемачът вече може да реинвестира чат от постъпленията – да рекламира услугата си, да подобрява обслужването за клиентите и т.н.

При 100 сайта постъпленията вече са значителни. Тогава те доста добре могат да допълват останалите дейности на предприемача - SEO обслужване, разработване на сайтове, дигитален маркетинг и др.

С други думи, за всички съществуващи бизнеси, свързани с интернет, риселър хостингът е допълнително приходно перо, което никак не е за подценяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com