Взимаме по-евтини жилищни заеми от германците

1634
Взимаме по-евтини жилищни заеми от германците
Снимка: iStock

Много хора ще се изненадат, но е факт - лихвите по жилищните кредити в България в момента са сред най-ниските в цяла Европа. И така е от месеци. Навсякъде около нас ври и кипи, лихвите растат скокообразно, докато банките в нашата страна продължават да предлагат ипотечни заеми при изкушаващо добри условия, пише в. "Сега".

Наскоро публикувани сравнителни данни за пазара на жилищните кредити в Европа показват, че през март в целия ЕС само в Малта лихвите са били по-ниски. Според статистиката на БНБ за същия месец заемите за нов дом в лева са отпускани при 2.54% средна лихва. А банките в Германия са сключвали ипотечни договори при около 3.8% лихва. Съпоставката с по-близки нам държави като Румъния и Полша разкрива още по-драстични разлики - там лихвите по ипотеките са били над 8%, а в Унгария - цели 10.52 на сто.

Лихвите по потребителските кредити тръгнаха рязко нагоре

Банковите оферти за потребителски заеми за домакинствата видимо са се влошили в последните три-четири месеца. Средното ниво на лихвите ...

ОЩЕ: Банкер: Основната лихва може да достигне 5%

В Европа ЕЦБ и другите централни банки вдигат неудържимо основните лихвени проценти (ОЛП), за да противодействат на инфлацията. Това повлича и сериозно поскъпване на кредитите и за бизнеса, и за домакинствата. У нас заради валутния борд БНБ не може да влияе чрез ОЛП върху пазарните лихви. А тъй като депозитите продължават неудържимо да растат, банките разполагат с все по-големи ресурси, които трябва да "раздвижат", за да им носят доход - тоест да продават кредити. В това състезание никой не иска да губи нови клиенти и не бърза да вдига лихвите по заемите. Както обясни наскоро известният финансист Левон Хапмарцумян, "банките се дебнат кой ще мигне пръв".

Иначе още от миналата година наши и чужди експерти, както и БНБ, прогнозират неизбежно увеличение на цената на кредитите и у нас. Въпреки това 2023-а година тръгна с продължаващи понижения. Едва сега започна да се усеща обръщане на тенденцията.

БНБ току-що публикува и най-новата статистика за кредитния пазар - за май. Регистрирано е покачване на средната лихва по левовите ипотечни заеми за домакинствата, макар и леко - с 0.06% до 2.6 процента (кредитите в евро са по-скъпи, тъй като лихвите по тях са свързани с европейските пазарни индекси, които са във възход вече доста месеци).

Банките отпуснали 590 млн. лв. жилищни заеми през март

Войната в Украйна не се отразява върху жилищното кредитиране у нас. Данните на Централната банка за март показват отново ръстове в кред...

На фона на рекордно ниските лихви новите кредити за жилища са отбелязали почти 17% ръст за година.

БНБ все пак има някои инструменти да влияе на лихвените равнища и на темпа на кредитиране. За да охлади кредитната хиперактивност на банките, централната банка вече реши от 1 юни да вдигне от 5 на 10% размера на минималните резерви, които банките са длъжни да заделят. От 1 юли ще има още една такава стъпка към затягане - вдигане на резервите от 10 на 12 процента.

БНБ изтегля ликвидност от банките и чрез капиталовите буфери. Целта е банките да са подготвени за времето, когато вдигането на лихвите по отпуснатите заеми ще започне да затруднява клиентите и в портфейлите на банките ще започне да расте делът на необслужваните задължения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Възстановена е работата по поддръжката на републиканските пътища

Оборотите на хотели и ресторанти подкрепят индекса на бизнес услугите у нас

Износът и вносът на Китай изненадващо се върнаха към растеж

Сериозен ръст на парите в хазната от "Лукойл", рядка проверка на наличностите в предприятието

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

"Оптимизацията на бизнес процесите трябва да е лесна, проста и забавна", Серджо Калдериня, Lean Academy Португалия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика