Близо 10 000 учители работят на срочни договори

10067
Близо 10 000 учители работят на срочни договори
Снимка: БГНЕС

Към 10 000 учители у нас, или около 10% от всички, работят на срочни договори, като близо 1/2 от тях са по заместване, съобщи в. "Сега", позовавайки се на данните на МОН.

Все още обаче някои директори прибягват до практиката да освобождават преподаватели в края на учебната година, особено при младите учители, освен за да видят как се справят, и за да спестят средства от заплати и осигуровки през лятото. Не на последно място педагози подозират, че срочните договори се използват и с цел те да бъдат държани в подчинение и за да "кротуват".  

С промени в закона: Елиминират политическите назначения при подбора на учители и директори

Нов подход за подбор на учителите ще бъде основна тема в хода на обсъждането на предстоящите промени в закона за предучилищно и училищн...

Към 1 декември 2021 г. общият брой на педагогическите специалисти, назначени на срочни договори, е 9718 души, сочат данните на МОН. От общо 92 713 педагози това прави около 10 на сто. Това са учители, директори, психолози, логопеди и др. педагогически специалисти, които имат активни трудови договори с училища и детски градини. 41.33%, или 4016, от тези договори са за заместване на работник или служител, който отсъства от работа. Извън заместващите, остават 5702 педагогически специалисти у нас, които работят на срочни договори, или 6.15% от всички, обясняват от МОН.  

Оттам припомнят, че срочните договори могат да се сключват на различни основания - за срок не по-дълъг от 3 г., за извършване на конкретна работа, при заместване на работник или служител, който отсъства, при временно заемане на длъжност, за която се изисква провеждане на конкурс, за стаж на лица до 29 г. и др.  

През 2021 г. в МОН са постъпили 2 сигнала за сключени временни трудови договори с учители от София. В тази връзка от ведомството припомнят, че още през юни 2017 г. до началниците на РУО и до директорите на училища е изпратено писмо, с което се информират за правните основания директорите да не сключват срочни трудови договори с педагогическите специалисти. В писмото, подписано от бившия министър Красимир Вълчев, се посочва, че "работата на педагогическите специалисти не е с временен, сезонен или краткотраен характер. Напротив, тази работа изисква продължителна, последователна и целенасочена дейност на тези лица, която не може да се осъществява чрез срочни трудови договори".  

"В чл. 68, ал. 4 от Кодекса на труда е предвидено изключение от принципа за безсрочност на трудови договор, като се допуска срочен трудов договор за срок най-малко 1 г. да се сключва за работи и дейности, които нямат временен, сезонен или краткотраен характер. Такъв трудов договор може да се сключи и за по-кратък срок по писмено искане на работника или служителя. В тези случаи срочният трудов договор със същия работник или служител за същата работа може да се сключва повторно само веднъж за срок най-малко една година. Тази хипотеза представлява едно изключение от принципите и целите на закона и не може да се прилага разрешително като се превръща в трайна практика. Следва да се има предвид, че трудов договор, сключен в нарушение на посочените текстове, се счита за сключен за неопределено време", подчертава се в писмото на МОН.  

МОН обмисля следващата учебна година да започне по-рано

„Към момента нямаме основание да удължаваме учебната година, защото на практика няма изоставане и не сме имали неучебни дни&ldquo...

В становище на Главна инспекция по труда по конкретен случай за учител, назначен на срочен договор, с който "Сега" разполага, също се казва, че въпросното "изключение" е налице при конкретни икономически, технологически, финансови, пазарни и други причини от подобен характер, съществуващи към момента на сключването на трудовия договор, посочени в него и обуславящи срочността му. Обстоятелствата, послужили като основание за "изключение", следва да бъдат изрично посочени в трудовия договор в момента на сключването му, в противен случай договорът се счита с неопределен срок, казват от трудовата инспекция.  

Съдебната практика също показва, че не бива учители да се наемат за по 1 г. "Все още между 5 и 10% от учителите работят на срочни договори. Нашата препоръка е директорите да ги назначават на безсрочни договори, каквито са и съдебните практики", казва и председателят на синдикат Образование към КТ Подкрепа" д-р Юлиян Петров.

Още: Търсят се 1500 учители

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование