УАСГ е допуснал незаконно главни асистенти, съдът се е намесил

7619
УАСГ е допуснал незаконно главни асистенти, съдът се е намесил
Снимка: Thinkstock

Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) е допуснал абсурдно проведен конкурс за "главни асистенти". Нарушението в крайна сметка е санкционирано, но не благодарение на висшето училище и Министерството на образованието, а на преподавател, чийто 5-годишни съдебни битки да се избегнат прецеденти, опасни за българското висше образование, се увенчават с успех. За това разказа пред в. "Сега" самият преподавател доц. Тодор Цигов.

За какво става дума?

Става дума за незаконосъобразен конкурс от края на 2018 г. за двама главни асистенти към катедра История и теория на архитектурата в Архитектурния факултет, където доц. Цигов преподава до пенсионирането си през 2023 г. Кандидатите, дотогава асистенти със срочен трудов договор, са представили дисертации на архитектурна тематика. Те обаче са защитени пред научни журита в инженерния Строителен факултет, и то по специалност от обществените науки. Това нарушава Закона за развитие на академичния състав, изискващ от кандидатите освен да отговарят на минималните национални изисквания да имат и степен "доктор", съответстваща на обявения конкурс, при специалностите от регулираните професии като архитектурата.

ОЩЕ: Преподавател от УАСГ е арестуван за педофилия

"Така се създаваше прецедент, обезсилващ законови защити за регулираните професии, опасен за българското висше образование и наука. Той допускаше лекар да защити дисертация в Художествена академия - човешкото тяло се изучава и там, или юрист да защити дисертация по журналистика - като база за академично развитие. Подобни дисертации са легитимни, но са недопустими в конкурси при регулираните професии", обяснява доц. Цигов.

Намесва се съдът

За щастие Комисията по академична етика към МОН, сезирана от него, постановява, че конкурсът е незаконосъобразен и след дълга съдебна битка за изпълнение на това решение при служебното правителство МОН издава заповед за отмяна на административните актове, оформили резултатите от конкурса.

Единият кандидат междувременно се пенсионира, но другият оспорва и новата заповед - веднъж атакува самата заповед на министъра пред Административен съд София-град (АССГ), втори път - в Софийския районен съд (СРС) съди УАСГ. Мотивите пред СРС са, че е уволнен незаконно, понеже министърът не е страна в трудовия договор и няма право да се намесва и да отменя допълнителното споразумение към договора.

ОЩЕ: Декан от УАСГ оглави компанията, ангажирана с националната детска болница

"С това възникна опасност от втори прецедент, още по-негативен за българското висше образование: ако резултат от академичен конкурс се оформи с допълнително споразумение към трудов договор, министърът би загубвал законово право на контрол над конкурсната процедура", казва доц. Цигов. В крайна сметка незаконно станалият главен асистент губи делото в СГС на втора инстанция, а при обжалване на трета инстанция Върховният касационен съд потвърждава окончателно решението на СГС. "Така опасността от втория прецедент бе предотвратена - с мое активно участие", казва доц. Цигов.

"До каква степен предотвратяването на опасността от прецедентите се дължи на мен, може да съдим по факта, че на последното, решаващо заседание на Върховния административен съд на 11 януари 2023 г. МОН не изпрати процесуален представител; и аз защитавах като частно лице интересите на българското висше образование и наука", посочва той.

"Тъй като в България няма прецедентно право, посочените прецеденти не биха били опасни за съдебната система, освен по линия на това, че и юридическата професия е регулирана. Те обаче, ако не бяха предотвратени с мое участие, щяха да разкрият нови възможности за академична корупция, защото на тях - като на съдебни - биха се позовавали "академични играчи" за действия отвъд закона. Но вследствие и на активната ми позиция се създадоха противоположни съдебни прецеденти, утвърждаващи законността в академичните среди", заключава доц. Цигов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Отпускат над 22 млн. лв. за обезщетения в образованието

По пътя на знанието в Академия “Никола Тесла”

Отговорите на външното оценяване за 10. клас по математика за 2024 г.

Десетокласниците се явяват на изпит по математика

Инвестираха над 650 000 лв. в интерактивни зали в 22 университета

Отговорите на външното оценяване за 10. клас по български език и литература за 2024 г.

Десетокласниците се явяват на матура по БЕЛ

Неучебен ден за училищата с избирателни секции

Заради изборите: Променят часа на НВО за 10 клас на 10 юни

Добър 4.32: Зрелостниците с рекордно висок резултат на матурата по БЕЛ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com