Декан от УАСГ оглави компанията, ангажирана с националната детска болница

6173
Декан от УАСГ оглави компанията, ангажирана с националната детска болница
Снимка: iStock

Деканът на Геодезическия факултет в Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – проф. д-р инж. Елена Пенева – Златкова оглави държавната „Здравна инвестиционна компания за детска болница“.

С решение на едноличния собственик на капитала – Министерство на здравеопазването, от 5-ти април са освободени членовете на Съвета на директорите инж. Иван Алексиев и Добрин Константинов. В заповедта на проф. Асена Сербезова – министър на здравеопазването, не са посочени мотиви за това.

Другият нов член на СД е Веселин Варчев. Двамата с проф. Пенева са назначени със срок до провеждането на конкурс.

Припомняме, че през март месец миналата година Иван Алексив и Добрин Константинов спечелиха конкурси съответно за представител на държавата и независим член на Управителния съвет на държавната компания.   

Спецпрокуратурата ще проверява проекта за изграждането на Национална детска болница

Досъдебно производство за това, че длъжностно лице от Министерство на здравеопазването (МЗ) е нарушило и не е изпълнило служебните си з...

В началото на 2020 г. проф. д-р инж. Елена Пенева-Златкова е била преизбрана за декан на Геодезическия факултет на УАСГ за мандат 2020-2024 г. Тя ръководи факултета от 2016 г.  

Припомняме, че в началото на май месец т. г. здравното ведомство обяви обществена поръчка, чрез която да възложи предварителни проучвания на пет имота в столицата за изграждане на Национална многопрофилна детска болница. Целта е да се определи възможно най-подходящото място за инвестиционното намерение.

Явили са се двама кандидати. Фирмата „Тераконсулт“ ЕООД е дала оферта от 17 800 лв. без ДДС, а „Урба – А“ ООД – 24 900 лв.   

Фирмата, която спечели поръчката, трябва да установи условията за застрояване на тези имоти според предвижданията на Общия устройствен план на София и подробните устройствени планове (ПУП), ако има такива.  

Предстои за петте имота да се извадят скици от кадастъра, ГИС – София или общинска администрация, да се направят извадки от действащите кадастрални карти, подземния кадастър и Общия устройствен план, да се отразят сградите в съседни имоти, комуникациите в или наблизо - ток, вода, канал, газ, ТЕЦ.

Проучват пет имота в София за детска болница

Предварителни проучвания на пет имота в столицата за изграждане на Национална многопрофилна детска болница възлага Министерство на здра...

Също така трябва да се определи максимално допустимият брой легла за реализиране на инвестиционно намерение, да се определи максималната разгъната застроена площ, да се опишат подробно нужните процедури за отреждане на терена и др. 

Първият имот е в ЖК „Младост“, с площ от 67 681 кв. м. Представлява урегулиран поземлен имот „за болница“, в кв. 13, м. „Младост 1“. В него са построени сгради, включени в капитала на МБАЛ „Св. Анна“ АД. Предоставено е право на управление на Министерството на здравеопазването, но в него попадат и три частни имота.

Вторият е в район „Триадица“, ул. Козяк“ №1. Води се частна собственост, включена в капитала на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД, с площ 168 241 кв. м. Представлява УПИ за „правителствена болница“ в местността Южен парк. В него са построени сгради, включени в капитала на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД, а вътре попадат два имота частна собственост.

Третият е в район „Овча купел“, с площ 51 157 кв. метра, държавна собственост. Вътре има сгради, плаж и външни басейни с минерална вода, включени в капитала на „Национална специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация“ ЕАД.

Следващият представлява съвкупност от три имота в район „Овча купел“, м. Горна баня. В единия от тях има незавършени строежи. Имотите са общинска, държавна и частна собственост. Всички са обща площ 65 684 кв. метра в капитала на УСБАЛ по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ ЕАД.  

Последният е съвкупност от два имота в град Банкя, ул. „Шейново“ №6. Площта на първия е 13 155 кв. метра. Представлява УПИ за балнеоложки комплекс, включен в капитала на Националната кардиологична болница. Теренът до него от 22 155 кв. метра е включен в капитала на „Специализирана болница за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД.

Припомняме, че първоначалната идея на предходното редовно правителството с премиер Бойко Борисов беше бъдещата детска болница да се строи върху изоставеното от 40 години скеле до Александровска болница.

Поръчката за строителство на Национална многопрофилна детска болница бе спечелена от ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ”, с водещо участие на „Главболгарстрой“ АД. Договорът с консорциума за инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на бъдещото лечебно заведение е 77,8 млн. лева без ДДС (или 93,4 млн. лв. с ДДС).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване