Британските студенти на протест - искат безплатно образование

18159
Британските студенти на протест - искат безплатно образование
Снимка: Getty Images / Guliver

Хиляди студенти от цяла Великобритания ще участват днес в демонстрация в Лондон с искане за отмяна на таксите за обучение. В протестната акция ще се включат студенти от над 40 университета на Острова. Участниците в похода, който ще премине през центъра на Лондон и ще завърши пред парламента, ще поискат да бъде възстановено безплатното висше образование в Англия.

За разлика от други части на Великобритания, таксите в английските университети могат да достигнат до 9 хиляди паунда на година. Шотландците не плащат за своето висше обучение, докато в Уелс студентите получават солидна финансова подкрепа от местните власти, предаде БНР.

Елизабет II предава трона на Уилям?

Австралийски журналисти разпространиха новината, че британската кралица Елизабет II смята да предаде трона на внука си принц Уилям. Кра...

Очаква се студентската демонстрация да бъде най-голямата след 2010 година. Тогава след решението на парламента да бъдат увеличени университетските такси се стигна до сблъсъци с полицията в Лондон.

Хати Крейг от "Националната кампания срещу таксите и съкращенията", която е сред организаторите на днешната акция, отбелязва, че за студентите залогът е много висок.

"Под заплаха сега е поставено самото бъдеще на нашата система за обществено образование. Ние искаме система, която да е демократична, която е финансирана от държавата, която е справедлива и дава възможност на всеки, който иска да учи, да има достъп до нея", заявява той.

Ново официално проучване предупреждава, че три четвърти от студентите в Англия няма да могат да изплащат заемите, които са взели, за да покриват разходите по своето университетско обучение.

Англия залага на шистовия газ

Англия смята да се преориентира към шистовия газ, а приходите да влага в държавен фонд, от който да се възползват и идните поколения. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа