ЕС си постави за цел да вдигне блокадата на Шенген до декември

2920
ЕС си постави за цел да вдигне блокадата на Шенген до декември
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съюз представи "пътна карта" за възстановяване на безвизовото пътуване в Шенген до края на годината, като предупреди, че крахът на безвизовата зона ще има огромно въздействие върху икономиката, предаде БГНЕС.

„Целта е да се вдигне контролът по вътрешните граници от декември. Шенгенската зона ще се върне към нормално функциониране до края на 2016 г.”, заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Еврокомисията поиска премахване на граничните проверки в Шенген

Страните от ЕС са призовани да вдигнат контрола по вътрешните граници на Шенген до края на годината. Това сочи проект на доклад на Евро...

„Ние трябва да възстановим свободното движение на хора в рамките на Шенгенското пространство възможно най-скоро. До края на годината всички едностранни решения за въвеждане на граничен контрол на границите ще бъдат премахнати”, заяви той.

Той припомни, че в момента 8 от 26-те шенгенски държави са въвели граничен контрол по вътрешните си граници като „временна мярка”.

Авромопулос съобщи още, че ЕС отпуска на Турция първите 95 милиона евро, за да се отговори на хуманитарните нужди на имигрантите. "ЕС отпуска на Турция първите 95 милиона евро за хуманитарни нужди на мигрантите и осигуряване на достъп до образование на децата", заяви еврокомисарят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com