Германски анализатор: Украйна не се справя с контраофанзивата. Вярно ли е? (ВИДЕО)

9064
Германски анализатор: Украйна не се справя с контраофанзивата. Вярно ли е? (ВИДЕО)
Снимка: Facebook/53 окрема механізована бригада

Колко успешна всъщност е украинската контраофанзива, предвид бавния напредък – всеки ден много източници, следящи войната в Украйна, поставят под въпрос бъдеща голяма украинска победа.

Германски критики

Отдавна много активен в Twitter е политическият анализатор на германския таблоид (тоест медия за лека, всекидневна употреба) Bild Юлиян Рьопке. Той нерядко критикува украинското военно командване и задава въпроси защо нещо се върши по определен начин, а не по друг. Например едно от последните разсъждения – защо украинците не струпали много сили на едно място и не опитали да пробият руската отбрана там, както било направено през Втората световна война с десанта в Нормандия? Рьопке обаче не говори, че сега, за разлика от Втората световна война, има много повече технологични способи за наблюдение и разузнаване (дронове, сателити), с които информацията за мащабно предислоциране на военни части моментално би станала известна на врага.

Американското разузнаване: Киев няма да постигне основната цел на контраофанзивата

Критиките за конкретните участъци на фронта

СНИМКА: 53-та украинска щурмова бригада

На първо място – вторият десантен пробив към източния бряг на река Днепър, през река Конка, при Казашки лагер. Рьопке публикува разпространявани от руски телеграм канали снимки на "пленено натовско оръжие" и твърди, че за съжаление след успешния десант украинците решили да пратят в подкрепление леко въоръжени войници (една бригада), което било достатъчно за руснаците да прочистят в крайна сметка брега.

Отговорът на това твърдение идва от руски източник – продажните журналисти лъжат, предвид идването на главнокомандващия (Владимир Путин) в Ростов: След успехите на Украйна: Путин реши да се покаже и да стяга редиците на генералите (ВИДЕО). Източникът е Егор Гузенко, с позивна Тринадесетият – той воюва в Донбас на страната на проруските сепаратисти от 2015 година. Гузенко твърди, че било много лесно да се покажат снимки на пленено западно оръжие и това не доказва нищо. "Хохлите (обидно руско наименование на украинците) владеят нашия бряг и вместо активно да им противостоим, продължаваме да бълваме глупости", пише Гузенко в канала си в Телеграм. "И всичко това беше направено набързо, вероятно защото върховният главнокомандващ беше в Ростов на Дон предния ден, в щаба на Южния военен окръг и за да не бъде прецакан, беше решено спешно (за съжаление само на думи) да изчистите нашия бряг на Днепър от врагове“, добавя Гузнеко в отделна публикация, след като напомня за пленяването на "прочутия" майор Томов: Прецакахме се успешно: Руснаците се карат за нови загуби в Украйна (ВИДЕО). А че украинците пленяват нови и нови руски войници е видно от появяващи се постоянно видеоклипове в социалните мрежи:

Извън това, говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк коментира, че украинците прочистват руски катери и лодки, като създават по-благоприятни условия за преминаване на големи части на Днепър.

Втората голяма критика на Рьопке е за Бахмут. Според него там украинският опит градът бързо да бъде обкръжен е успешно спрян от руснаците – при Клещеевка (на 6-7 километра южно от Бахмут), където въпреки "дузина бронирани машини" за 5 седмици селището не е превзето. А на север украинците спряха да печелят територия "преди седмици", настоява Рьопке.

В сутрешната сводка на украинския генщаб сякаш има известно потвърждение на тези думи – там изрично се казва, че са спрени руски пехотни атаки при Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут), както и северно и южно от Клещеевка. Руски телеграм канали също съобщават, че в Клещеевка отново има боеве, с тежка бронирана техника и че руснаците удържат линията Клещеевка – Андреевка – Курдюмовка (6-13 километра юг-югозапад от Бахмут). Но е факт, че руснаците хвърлиха много резерви, за да спрат украинския напредък, а това идва за сметка на изтощаване на други места. Защото:

Нови геолокализирани видеокадри показват украински напредък при Невелско – това е директно западно от град Донецк, който е в руски ръце от 2014 година насам:

И още – северно от Работино също има потвърден с геолокализирани видеокадри украински напредък:

За капак, така шумно прокламираното руско настъпление в Харковска и Луганска област, специално към Купянск, вече позамря. За вчерашното денонощие няма абсолютно никакво потвърждение с геолокализирани кадри за руски напредък, а в сутрешния обзор на популярния руски телеграм канал "Рибар" присъства познато словосъчетание, когато руснаците не правят нищо: има "позиционен напредък". Още вчера британското разузнаване направи оценка, че руското настъпление към Купянск всъщност не бележи успех, за разлика от пробивите в Южна Украйна на украинците – нещо, което е отбелязано в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). Боевете се водят основно при Синковка (8 километра североизточно от Купянск), Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск), Вилшана (15 километра североизточно от Купянск). Остават единствено твърдения на руски военни блогъри как в Луганска област, неясно къде, руснаците напредвали към река Оскил с темпо от по 1,5 километра на ден.

ОЩЕ: Резултатите от украинската контраофанзива: Какво стана дотук (ВИДЕО)

Кой какви загуби има

СНИМКА: Getty Images

Украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр изрично написа публикация в канала си в Телеграм, с която говори по темата военни загуби. Това ще остане военна тайна, защото ако врагът знае какви са загубите ни, ще може по-добре да противодейства, тъй като ще е по-наясно какви планове може да опитаме да реализираме.

„По време на активната фаза на войната врагът използва броя на убитите и ранените, за да изчисли нашите вероятни по-нататъшни действия. Става въпрос не само за общия брой на убитите и ранените, но и за броя на загубите на конкретни части и направления. Особено по време на битки. Ако врагът има тази информация, той ще започне да разбира някои от следващите ни стъпки“, пише изрично Маляр и добавя, че истинските данни за загубите на украинската армия ги имат само ограничен кръг хора.

Нови оценки: Чудовищни руски и украински загуби (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кримският мост тази година ще спре да съществува: Украинският представител в ООН с ясен намек

ЕС дава 1 млрд. евро на Ливан да се справи с мигрантите

Русия използва дронове "камикадзе" над ядрените реактори на АЕЦ Запорожие (ВИДЕО)

Броят на загиналите руски войници в Украйна наближава половин милион

Следващата непосредствена руска цел в Украйна: Нови сигнали (ВИДЕО)

Кулеба: Руснаците съсипаха 50% от енергийната ни система, всяка друга страна на наше място би се справяла по-зле

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Кръв в Грузия заради полицията: Още един опозиционер пострада сериозно (ВИДЕО)

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа