Кой ще бъде новият президент на Финландия?

3283
Кой ще бъде новият президент на Финландия?
Снимка: iStock

Двама опитни политици се изправят на втория тур от президентските избори във Финландия днес, 11 февруари, като ролята на президента придоби все по-голямо значение в светлината на членството на страната в НАТО и нарастващото напрежение със съседна Русия.

Около 4,3 милиона избиратели ще трябва да избират между бившия консервативен премиер Александър Стуб и бившия външен министър Пека Хаависто - депутат от Зелената партия, който се кандидатира като независим. Променящият се геополитически пейзаж в Европа ще бъде основната грижа за новия държавен глава, който ръководи външната политика заедно с правителството и действа като върховен главнокомандващ, макар да има ограничени правомощия в сравнение с министър-председателя, пише БГНЕС.

След старта на войната в Украйна

Отношенията между Москва и Хелзинки се влошиха след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., което накара Финландия да се откаже от водената с десетилетия политика на военна необвързаност и да се присъедини към НАТО през април 2023 година. Русия, с която Финландия споделя граница от 1340 километра, бързо предупреди за "контрамерки".

"Фактът, че току-що се присъединихме към НАТО, има голямо значение, тъй като изграждането на институцията на НАТО във Финландия и как ще изглежда тя до голяма степен ще бъде задача за новия президент", коментира за АФП Теодора Хелимаки, докторант по политически науки в от университета в Хелзинки. "Първите двама бяха може би най-опитните по отношение на външната политика", добави тя.

Радио мълчание

Още: Фаворитът за президент на Финландия: Никакви отношения с Русия докато не спре войната

Александър Стуб, снимка: Getty Images

Стуб излезе напред на първия тур на 28 януари с 27,2 процента от гласовете, докато Хаависто беше на второ място с 25,8 процента, което ги класира за втория тур. Проучване на общественото мнение от обществената телевизия Yle, публикувано в четвъртък, 8 февруари, показва, че Стуб ще получи 54 процента от гласовете, в сравнение с 46 процента за Хаависто.

В периода след Студената война Хелзинки поддържа добри отношения с Москва. Напускащият президент Саули Ниинисто, избран за първи път през 2012 г., някога се гордееше с близките си връзки с руския президент Владимир Путин, който е издирван от Международния съд в Хага за систематично отвличане на украински деца, преди да стане един от най-яростните му критици. Ниинисто се свърза директно с него, за да обяви решението си да се присъедини към НАТО. Оттогава има радиомълчание и нито един от кандидатите не очаква телефонно обаждане от Кремъл, ако спечелят изборите.

Още: Засега: Финландия няма да отвори границата си с Русия

През август 2023 г. Финландия наблюдава наплив от мигранти, влизащи през източната ѝ граница без визи. Хелзинки твърдеше, че Москва тласка мигрантите, за да я дестабилизира, и в отговор затвори границата през ноември - ход, подкрепен и от двамата кандидати. Стуб и Хаависто, които са били външни министри, споделят подобни визии за позицията на страната спрямо Русия, като призовават за допълнителни санкции срещу Москва и подкрепа за Украйна. "Европейският съюз може да направи много повече, за да помогне на Украйна", каза Хаависто по време на телевизионен дебат в четвъртък вечерта. "Пътят на Украйна е нашият път и в момента те се борят за свободата на европейците. Те заслужават цялата подкрепа, която можем да им окажем", съгласи се Стуб.

Ядрените оръжия

Пека Хаависто, снимка: Getty Images

За Хелимаки различията между кандидатите се свеждат до нюанси по определени въпроси, като например съхранението или транспортирането на ядрени оръжия във Финландия. Хаависто не ги иска на финландска земя, макар да признава, че като член на НАТО скандинавската страна трябва да участва в учения, свързани с ядрената политика на алианса.

Междувременно Стуб смята, че страната не трябва да изключва "която и да е част" от ядреното възпиране на НАТО. Като се има предвид липсата на значителни външнополитически различия, избирателите вероятно ще вземат решение въз основа на политическите си предпочитания, смята Мати Песу, водещ изследовател във Финландския институт по международни отношения. "Докато либерализмът на Стуб е свързан със западните организации и западните ценности, Хаависто има повече глобален акцент: ООН, мир, развитие", каза Песу пред АФП. Що се отнася до личността, Стуб изглежда като "модерен политик и доста открит в начина, по който говори", докато Хаависто "е по-традиционен, по-внимателен финландски политик".

Избирателната активност на първия тур беше 75 процента и избирателните секции отварят в 9:00 ч. местно време (07:00 GMT) и затварят в 20:00 часа, пише още БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа