Лоши новини за руснаците при Бахмут, те променят тактиката си (ВИДЕО)

33477
Лоши новини за руснаците при Бахмут, те променят тактиката си (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Лоши новини за руската армия: Градът-символ за Украйна Бахмут отново е в центъра на вниманието през изминалото денонощие предвид явните данни, че украинската армия напредва по южния фланг при населеното място.

В някои проукраински информационни канали и профили в социалните мрежи вече почнаха да съобщават, че украинците са превзели изцяло Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут), Андреевка (10 километра южно от Бахмут и Курдюмовка (12 километра южно от Бахмут).

(КАРТА) Фактическата ситуация засега обаче не е такава – украинският генщаб изрично посочва в сутрешната си сводка, че руснаците продължават да опитват неуспешно да си върнат "контролните позиции" в трите населени места тоест към момента превъзходството е на украинците. Най-зле за руснаците изглеждат нещата в Андреевка – там украинците на практика са обкръжили селото от три посоки и се очаква в скоро време да го превземат изцяло. "Половината от Клещеевка е под контрола на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), руснаците се оттеглят от линията Андреевка – Курдюмовка", коментира Максим Зорин, зам.-командващ Трета украинска щурмова бригада, която се сражава при Бахмут. Бригадата беше формирана на база полка "Азов":

В Запорожка област засега няма някакви особени промени – украинският генщаб обаче съобщи за 10 руски контраатаки към Работино, нито една от които не е била успешна. Руски източници – например телеграм каналите на доброволците от "Алания" и "Щорм Осетия", твърдят, че украинската армия е в оперативна пауза след превземането на Работино. Но руското военно министерство съобщава в обзора си, че имало неуспешни украински атаки до Върбово, от северозапад (20 километра югоизточно от Орехов) и при Новопокроповка (16 километра югоизточно от Орехов). Само че украинските операции срещу провеждането на руските местни избори в окупираните украински земи продължават - взривен е щаб на партията на Путин "Единна Русия" в Полохи, докато са броени изборни резултати - това твърди украинският кмет на Мелитопол Иван Фьодоров.

(КАРТА) По-горещо изглежда на границата между Донецка и Запорожка област – редица руски военни блогъри говорят (цитирани са препратки в дневния анализ на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), че украинците са превзели някои руски позиции при Новомайорско (18 километра югоизточно от Велика Новоселка, по направлението към Бердянск). Последните две към момента на публикуване на този материал съобщения в телеграм канала на отряда "Восток" (част от милициите на т.нар. ДНР), който е отговорен за руската отбрана в района, гласят следното – ситуацията при Новомайорско е сложна, украинците атакуват на малки групи, маневрират много с танковете си и обстрелват руските позиции, като контролът над някои позиции вече на няколко пъти се смени.

Що се отнася до Луганска област – направлението към Купянск и линията Сватово – Кремена, украинският генщаб съобщава все същото: руски усилия, но не много концентрирани, да бъдат превзети Синковка (9 километра североизточно от Купянск), както и Новоегоровка (16 километра югозападно от Сватово). Новоегоровка изглежда по-важна за руснаците – според говорителя на украинското командване "Изток" Иля Йевлаш при Новоегоровка се хвърлят части, съставени от затворници и частни военни компании, по познат начин от времето на ЧВК Вагнер. Йевлаш посочи, че руската цел е да бъде достигната река Оскил при Борова, на около 35 километра западно от Сватово, преди старта на зимата на 2023-2024 година – за такова нещо обаче ще са необходими повече ресурси от сега вложените от руското командване.

ОЩЕ: Без местни избори на места в Русия, но избори има в окупираните украински земи (ВИДЕО)

Промяна в руската военна тактика

В дневния анализ на ISW има посочване и анализ на западни оценки, според които руснаците се учат от пораженията си в Украйна. Два от основните изводи – руското командване е изместило най-важните си оперативни щабове извън украинския артилерийски обстрел, макар че за руснаците става все по-тясно в Запорожието с украинския напредък през Орехов към Токмак и Мелитопол и HIMARS почва да достига на много места. Затова много от командните постове вече са под земята – за да не могат да бъдат лесно засичани от разузнавателни дронове. Вторият извод – руската армия опитва да промени доктрината си в артилерията и вместо да използва плътно покритие на стрелба в даден сектор, където се създава своеобразен "килим", се върви към високоточна стрелба. За да стане това достатъчно ефективно обаче, е необходимо руснаците да имат далеч повече дронове, с които да насочват обстрелите си, както и лазерно насочвани бомби – за момента в това отношение те изпитват проблеми. Има данни и, че руснаците разполагат повече комплекси за радиоелектронна борба – по 1 на всеки 10 километра фронтова линия, за да се борят с украинското превъзходство в дронове. Все още обаче самите комплекси имат технически проблеми – малък обхват например.

Руски отказ на предложението на ООН за зърнената сделка

Руският външен министър Сергей Лавров публично отхвърли предложението на ООН за връщане на Русия в зърнената сделка. Лавров посочи, че е получено официално писмо с предложението – то не давало реално решение на проблемите по сделката. Още вчера излязоха подробности какво е предложението – според отзиви в западни медии отстъпките, които генералният секретар на ООН Антониу Гутереш е предложил, са изключително скандални, а Украйна вече реагира и обяви, че няма да прави такива компромиси с Русия: ООН предложила на Путин мащабни гаранции заради зърнената сделка? Всъщност, единственото руско условие, което не е изпълнено, е възстановяване на работата на тръбопровода за доставки на амоняк Толяти – Одеса.

ОЩЕ: Британски изтребители пазят корабите с украинско зърно в Черно море

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа