Без местни избори на места в Русия, но избори има в окупираните украински земи (ВИДЕО)

9146
Без местни избори на места в Русия, но избори има в окупираните украински земи (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Уникални новини от Русия – заради заплахата, породена от войната в Украйна, руската ЦИК отложи местните избори в Руската федерация в някои райони на Белгородска област. Областта граничи с Украйна, а спирането на изборите важи за района на Шебекино, предградие на Белгород.

Шебекино отдавна се превърна в зона, в която често има удари с дронове и дори артилерийски обстрели – в пограничната област на Белгород преди няколко месеца успяха да нахлуят дори бойци на Руския доброволчески корпус и Легион "Свободна Русия": Доброволци обявиха, че контролират село в Русия, убит е руски полковник (ВИДЕО)

На фона на това съобщение, което беше предадено и в телеграм канала на руската секция на BBC, руските местни избори текат с пълна сила в окупираните части на четирите украински области – Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска. Гласуването е буквално по криминален тертип – ходи се с урни по жилищата на хората, право на глас имат само хора с руски паспорти. Гласуването почна в края на август и би трябвало да продължи до 10 септември.

Явно в тези области е достатъчно безопасно според руската ЦИК - дали обаче така мислят взривени в автомобила си служители на ФСБ в Олешки, Херсонска област?

Военните действия в Украйна

(КАРТА) Продължават да излизат геолокализирани видеокадри и сателитни изображения, които показват напредък на украинските военни към Върбово (18 километра югоизточно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол). Вече има сателитни снимки, показващи горящи дървета в горист пояс на само 1 километър северозападно от Върбово. Отделно има още няколко видеа, показващи украински напредък (включително такова с руски въздушни удари по по-предни украински позиции от досега известните), надлежно документирани в библиографията на дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). Общо в посока Върбово, след превземането на Работино от украинците, те са освободили малко над 9 квадратни километра територия. Руските военни блогъри обаче масово отричат през последното денонощие да има украински напредък.

От ISW обаче изрично предупреждават, че някои оценки за третата руска линия на отбрана в Запорожието като тези на бившия командир на украинския батальон "Айдар" Йевген Дикий отразяват частична, а не цялостна картина. Дикий настоява, че третата защитна линия на руснаците всъщност е съставена главно от командни постове, логистични точки и оръжейни складове, но експертите на ISW предупреждават, че не е кристално ясно какви сили са разположени там, дори общата оценка на Дикий какво представлява тази линия да е вярна:

ОЩЕ: Американското разузнаване с прогноза кога украинците ще пробият руската отбрана

На границата между Донецка и Запорожка област, в участъка на фронта "Времевски" (направлението Велика Новоселка – Бердянск) основните боеве са по линията Новодонецко – Новомайорско (12 – 18 километра югоизточно от Велика Новоселка). Александър Ходаковски, командирът на отряда "Восток", част от милициите на т. нар. ДНР (Донецка народна република), коментира в канала си в Телеграм, че в момента има движение напред-назад – контролът върху линия от позиции се променя често, като руските сили успявали да се оттеглят на тактически подготвени защитни позиции по-назад и да контраатакуват успешно след украински нападения. Популярният руски телеграм канал "Рибар" също казва в сутрешния си обзор, че имало няколко безуспешни украински атаки. В телеграм канала на отряда "Восток" обаче има съобщение за "високо напрежение" - тоест явен украински натиск.

(КАРТА) Що се отнася до Бахмут, руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов, който списва телеграм канала WarGonzo, признава, че по-голямата част от Клещеевка и Андреевка са в украински ръце. Двете селища се намират на между 6 и 10 километра южно от Бахмут, а украински напредък има северозападно от Клещеевка, вече на 5 километра южно от Бахмут. Украинците са успели да минат и през горския пост западно от Андреевко, при жп линията, водеща към Бахмут и това вече предполага скорошни украински атаки за пълно овладяване на Андреевка.

В направлението към Купянск и по линията Сватово – Кремена, украинският генщаб съобщава в сутрешната си сводка за отбита руска атака при Синковка (9 километра североизточно от Купянск), както и Новоегоровка (15 километра югозападно от Сватово). Потвърден с руски геолокализирани видеокадри руски напредък няма нито към Купянск, нито по линията Сватово – Кремена. Според говорителя на украинското командване "Изток" Иля Йевлаш руската армия е в състояние на оперативна пауза в Луганска област, като се извършва прегрупиране след поредицата неуспешни руски атаки при Новоегоровка.

ОЩЕ: Спукаха гуми в Украйна: Буквалната ситуация за руската армия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа