Медведев заплаши с Трета световна война заради Крим, боевете при Лисичанск са свирепи

9449
Медведев заплаши с Трета световна война заради Крим, боевете при Лисичанск са свирепи
Снимка: Getty images

Всяка стъпка на държава-членка на Организацията на Северноатлантическия пакт срещу Крим ще бъде равносилна на обявяване на война на Русия и може да доведе до "Трета световна война", заяви бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев.

"За нас Крим е част от Русия. И това означава завинаги. Всеки опит за нахлуване в Крим е обявяване на война на нашата страна", заяви Медведев в онлайн изданието на седмичника "Аргументи и факти". "И ако това бъде направено от който и да е член на НАТО, това ще означава война с целия Северноатлантически алианс. Трета световна война. Абсолютна катастрофа", добави той.

The Hill: Какви ще са следващите стъпки на Владимир Путин?

По последни данни украинският Северодонецк е паднал. Какво възнамерява сега президентът Владимир Путин по отношение на бойните действия...

Медведев, заместник-председател на Съвета за национална сигурност на Руската федерация, също така заяви, че ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО, Москва ще засили сигурността по границите си и е "готова за ответни действия", които биха могли да включват разполагането на ракети "Искандер", предаде БГНЕС.

Развитието на военните действия в Украйна

Натискът на руските военни върху украинската армия в посока Славянск явно се засилва. Това заключение може да бъде направено от сутрешния доклад във Фейсбук на Генералния щаб на украинската армия.

"Врагът щурмува Довженке-Долина и създаде условия за атака над Славянск. Основните усилия са насочени към продължаване на офанзивата в посока Изюм – Славянск", пише в доклада. Там обаче се добавя, че руската атака била спряна, но и че има засилен артилерийски обстрел.

При Лисичанск има руски щурм на южните покрайнини на града, при Лисичанската петролна рафинерия. Украинската армия е отблъснала руска атака в близост до завода за желатин на града. А за да отреже логистично града, руската армия продължава с атаките срещу магистрала Т1302, при поне шест позиции. Според руска информация, руските войници са успели да превземат точка от магистралата на само 5 километра от Лисичанск, но американските данни са, че все още няма такъв успех заради силната украинска съпротива при Верхнокамянка. Областният управител на Луганск Серхий Хайдай призова жителите на Лисичанск да се евакуират, т.е. явно все още има пътища навън от града. Има и въздушни удари – специално при Николаевка, която е ключовата точка на юг от Лисичанск за атака и обкръжаване на града. А според руските Телеграм канали "Рибар" и този на обвинения в свалянето на полет MH17 бивш военен министър на ДНР Игор Стрелков, руската армия е установила "огневи контрол" на пътя между Северск и Билохоривка. Посланикът на непризнатата Луганска народна република (ЛНР) в Русия Родион Мирошник твърди, че украински части са отстъпвали от Лисичанск към Северск, но с въздушни удари руската авиация им е нанесла тежки загуби.

Изрично е отбелязано, че изглежда украинската армия е използвала една от ракетните системи от САЩ HIMARS (общо Щатите обещаха засега 4), за да взривят руски оръжеен склад на 60 километра навътре в контролираната от Русия част от Луганска област (почти 98% от областта е в руски ръце).

Десетки загинали и ранени при нови руски атаки в Украйна

Най-малко осем души са загинали, а 21 са ранени при руско ракетно нападение срещу град Лисичанск. Това съобщи губернаторът на украинска...

В Харковска област руската артилерия "работи усилено". Но специално Стрелков коментира, че очевидно руската армия там или няма сили, или желание да развие настъпление. Според него, вече е установена зона от руснаците, от която може да се атакува Харков в бъдеще, а украинците нямат достатъчно тежко оръжие, за да направят успешна контраатака. Американската оценка е същата – Русия в момента хвърля всички сили, за да овладее Лисичанск и да затвори малкия котел там съгласно тактика, при която първо с артилерия, после с пехота се завладяват територии от максимум 15-20 километра, намиращи се в непосредствена близост до вече контролирани от руснаците земи.

В Херсонска област руснаците не могат да си върнат вече загубени позиции и се укрепват главно при Херсон в защита срещу украинските контраатаки.

Според американски разузнавателни данни, цитирани от мозъчния тръст Институт за изучаване на войната, руската армия изпитва недостиг на висши офицери и разчита все повече на пенсионирани кадри. Британското министерство на отбраната също счита, че руската армия все повече разчита на резервисти, за да попълва загубите си. Според украинските оценки, от началото на войната са убити над 35 000 руски войници. Показателно е видео от Донбас, показващо как насилствено млади мъже биват вкарвани на фронта.

ОЩЕ: Руската армия хвърля абсолютно всичко, каквото има, за да пробие в Донбас

Зеленски: Руски ракети удариха пълен с хора мол, не се знае колко са загиналите (ВИДЕО)

Руски ракетен удар е поразил оживен търговски център в град Кременчук в централната част на Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа