Молдова се въоръжава - заради Русия

7682
Молдова се въоръжава - заради Русия
Снимка: БГНЕС

Молдова се чувства застрашена и планира да модернизира въоръжените си сили с отбранителна цел. В същото време армията ѝ наброява едва 5 хил. души, което кара плановете на Кишинев да изглеждат само като буря в чаша вода.

Република Молдова е решена да модернизира радикално въоръжените си сили. Това обяви новият министър на отбраната Виорел Чиботару. В телевизионно интервю той изрази надежда, че при сегашните "сложни геополитически условия" западните партньори на страната би трябвало да са заинтересовани от това, молдовската армия да стане "по-ефикасна". Според него въоръжените сили на страната трябва да са в състояние да се намесват оперативно когато това се наложи.

Пълна парализа в Македония

От седмици насам македонската опозиция публикува тайни записи на телефонни разговори, които уличават управляващите в изборни измами, ...

Обявеното от министъра модернизиране идва в момент, когато военният бюджет съставлява едва 0,3 процента от БВП и едва стига за изхранването на войниците.

Плановете на Кишинев

Наскоро в Брюксел република Молдова представи конкретни предложения в рамките на инициативата на НАТО за подобряване на отбранителните способности на алианса в контекста на украинския конфликт и приближаването на бойните действия към молдовската граница. "Ние желаем република Молдова да участва в решаването на проблемите, възникнали от актуалната геополитическа ситуация", подчерта Виорел Чиботару. Става въпрос както за военно обучение така и за техническа модернизация.

Кишинев планира до 2018 година да изгради нова военна база, която ще изглежда "съвършено различно от старите съветски казарми", останали от времето на Съветския съюз. Най-вече модерни артилерийски системи планира да закупи Молдова. Според Чиботару страната му е изложена на редица рискове, произтичащи от събитията в Украйна. От тази гледна точка се налага да бъде проведен и нов политически дебат за настоящия статут на неутралитет на Молдова. В момента молдовски войници, заедно с части на НАТО от Румъния, Великобритания и САЩ, участват в съвместни двуседмични маневри в Черно море близо до румънския бряг.

Противниците на плана

Да не забравяме момичетата на Нигерия!

На 14 април 2014 г. в Чибук, Североизточна Нигерия, бяха похитени над 200 ученички. И до днес няма и следа от тях. Адриан Криш посети ...

Комунистическата партия в Молдова, от чиято подкрепа зависи правителството на малцинството на новия министър-председател Кирил Габурич, не гледа с добро око на сближаването на страната с НАТО. Председателят на партията и бивш президент Владимир Воронин заплаши, че ще оттегли подкрепата си за правителството. По време на мандата си Воронин намали числеността на молдовските въоръжени сили до 6 500 души и дори предложи армията да бъде разпусната. По този начин той искаше да сигнализира на Москва, че страната му поддържа неутралитет.

Молдовският политолог Йон Маноле от неправителствената организация "Promo-Lex" смята, че сътрудничеството с НАТО е единствената възможност за гарантиране на сигурността на страната. "Република Молдова е малка страна и не може сама да се защити от външна агресия", заяви той в разговор с Дойче веле. Съществен проблем пред Молдова е наличието на три армии на територията на страната - националната армия, армията на сепаратисткия регион на Приднестровието и руските военни части, разположени там. При това положение са застрашени както сигурността, така и стабилността на страната, твърди политологът. Той смята, че модернизирането на армията има чисто отбранителни цели.

Бившият министър на отбраната Виктор Гайчук също приветства идеята, но разкритикува курса на сближаване с НАТО. В разговор с Дойче веле той заяви, че Молдова трябва да запази своя неутралитет и да поиска международни гаранции за сигурността си от ООН, ОССЕ, САЩ и Русия. "Тази стъпка ще направи Молдова привлекателна както за Запада, така и за Изтока и ще допринесе за уреждане на въпроса с Приднестровието", казва той, защото Москва вече няма да има никакви аргументи да запазва военното си присъствие на молдовска територия, смята бившият военен министър. Приднестровската сепаратистка република не е призната международно и според международното право принадлежи към Молдова. Приднестровието обаче се радва на откритата подкрепа на Москва.

Съветското наследство

Състоянието на молдовската армия е плачевно. Числеността на армията е от 5 300 войници. Теоретично, в случай на нужда могат да бъдат мобилизирани 700 хиляди души. Критиците обаче се съмняват искрено в тази цифра. Въоръжението е твърде остаряло - повечето оръжия са от наличностите на бившата съветска армия. Т.нар. "армия" на Приднестровието разполага с 7 500 войници, чието оборудване бе модернизирано с руска помощ. Към тях се прибавят и 2 000 руски войници, стационирани в региона след отделянето на Приднестровието, които разполагат с модерни оръжейни системи.

Може ли Хилари да се преоткрие?

Хилари Клинтън обяви, че ще се кандидатира за президент. Засега тя изглежда непобедима, но окончателният успех изобщо не й е в кърпа ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа