Проруски сепаратисти скъсаха Путин от критики, провалял се в Донецк

8568
Проруски сепаратисти скъсаха Путин от критики, провалял се в Донецк
Снимка: Getty Images

Двама от видните бунтовници и сепаратисти в т.нар Донецка народна република (ДНР) открито нападнаха с критики руския президент Владимир Путин.

Първият от тях е осъденият на първа инстанция за свалянето на полет MH17 Игор Гиркин (Игор Стрелков), който отдавна поддържа много критично ниво към организацията на руската инвазия в Украйна и специално Донбас. Гиркин използва като повод думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че войната може да прерасне в конфликт между НАТО и Русия. Бившият военен министър на ДНР иронизира, че Путин говори как "специалната военна операция" (така Путин нарича войната в Украйна) си вървяла по план, макар този път да забравил да каже, че "сме напред от графика". Гиркин се подиграва и, че няма защо обикновените хора да се тревожат – Москва и Санкт Петербург още не ги обстрелват като град Донецк, но като почнат, Путин, правителството и депутатите му ще ги евакуират зад Урал.

"Затова призовавам всички читатели да не обръщат внимание на провокациите на служители на Северноатлантическия алианс и да се подготвят да посрещнат Новата година в светло и спокойно настроение на умерен оптимизъм, с искрената надежда, че догодина войната с НАТО няма още да е започнала и така за щастие е удобно за президента и руското военно министерство сегашната специална военна операция да се протака", завършва Гиркин, визирайки думите на Путин преди два дни как с "операцията" всичко е наред и няма проблеми, само че се проточва.

ОЩЕ: Избиха зъбите на руската армия при Авдеевка, убиха много опълченци от ДНР: говори съден за сваляне на самолет

Другият човек, който отправя критики по адрес на Путин, е Александър Ходаковски. Той е бивш вътрешен министър на ДНР, сега полеви командир на част от милициите на проруските сепартисти. Той директно говори как не всичко в управлението на Путин е успешно и това влияе на случващото се в Украйна, но се мъчи да го оправдае с „матр’яла” – че самосъзнанието при руснаците е такова. Ходаковски има предвид факта, че град Донецк така и не може да бъде защитен от руските сили, а друг руски военен канал в Телеграм – Vоенкор Котенок Z, дискутира по-подробно точно факта, че руснаците не могат да отблъснат украинците извън артилерийския обсег, който покрива Донецк. По-точно – да превземат Авдеевка, която е най-силната украинска позиция в тила на Донецк.

ОЩЕ: Приятелски огън е отговорен за до 60% от руските жертви, твърди бивш министър на ДНР и полеви командир

Междувременно, на фронта в Украйна прави впечатление, че в сутрешната сводка на Генералния щаб на Украйна вече се подчертава, че в Луганска област има отбита руска атака при Житловка. Това е село на само 2 километра на север-северозапад от Кремена. Досега украинците не бяха го споменавали в обзорите си за развитието на военните действия – единствено руснаците говореха как парирали украински атаки там, включително руското военно министерство. След светкавичната украинска контраофанзива в Харковска област през септември, линията Сватово – Кремена се превърна в следващата основна цел на украинската армия. Пробив там ще удари много сериозно по руските възможности за по-бърза логистика по целия фронт в Украйна.

В обзора на руското военно министерство за пореден ден липсва конкретика по места в Донецка област – само бодро се рапортува как "продължават настъпателните действия". Руснаците обаче пак говорят за отблъснати украински атаки в Луганска област – при Красная Поповка (Червенопоповка) т.е. отново само на 6-7 километра на северозапад от Кремена, което подсказва, че украинската армия е тази, която държи инициативата там. Според дневния анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) руснаците опитват с прицелни контраатаки да нарушат подготовката и ритъма на украинците за по-голяма офанзива в Луганска област.

ОЩЕ: Украинците удариха силно в Мелитопол, има данни за много избити руснаци (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа