Путин позабрави за ядреното оръжие, но изглежда готви друг страшен удар в Украйна

17626
Путин позабрави за ядреното оръжие, но изглежда готви друг страшен удар в Украйна
Снимка: Getty images

В последните 10-15 дни Кремъл значително ограничи говоренето за използване на ядрено оръжие във войната в Украйна и премина към език на успокояване. Това заключение прави американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в специализиран свой доклад, в който изброява официално съобщение на руското външно министерство, посветено на "предотвратяването на ядрена война" и думите на руския президент Владимир Путин във Валдай как по принцип има опасност ядрено оръжие да се използва, защото съществува, но по отношение на Русия имало западни провокации, че Руската федерация ще използва ядрено оръжие, за да бъде изолирана – не че Москва наистина се готви да го направи.

Освен това, The Wall Street Journal съобщава за среща на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с руски колеги, включително Юри Ушаков, съветник по външнополитически въпроси на Путин, на която е обсъждана деескалация по отношение на опасността от всеобща война и използване на ядрено оръжие.

Същевременно обаче се засилват опасенията, че Русия се готви да взриви язовир Каховка. Такива опасения бяха изказвани както от ISW, така и от украинските власти, включително украинският президент Володимир Зеленски. А Генералният щаб на украинската армия съобщи, че руснаците са наредили на всички жители на Берислав да напуснат до 10-ти ноември и то на основание, че язовир Каховка може да бъде взривен - руската версия е, че това щяло да стане с украинска операция. В обзора си за 6 ноември известният руски телеграм канал "Рибар" съобщава за украински обстрел с HIMARS по язовирната стена, като 5 от 6-те ракети били прехванати от руската ПВО, но шестата "удари шлюз", но му нанесла "незначителни поражения". Украинската версия за случилото се - обстреляна е руска военна база в Нова Каховка и са убити много руски войници, като според непотвърдена още информация става въпрос за над 150 души.

Тази информация абсолютно спокойно може да се разглежда като още един притеснителен сигнал в общата картина – предвид големите операции по принудителна евакуация от страна на руснаците в Херсонска област и предвид абсолютно ясния факт, че изгода от взривяване на язовира имат руснаците, а не украинците. Ако язовирът бъде взривен, ще затрудни неимоверно украинското настъпление в Херсонска област и ще направи невъзможно скорошно завладяване на позиции от украинската армия с мисъл за атака на Крим, което ще позволи на руснаците да укрепят отбранителни линии, използвайки и река Днепър като естествена преграда. Отделно, именно от язовир "Каховка" се черпи вода за охлаждането на реакторите на най-голямата АЕЦ в Европа – АЕЦ Запорожие.

Преди време, Олексий Арестович, който е съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, коментира в предаването "Фейгин LIVE", че ако язовир Каховка бъде взривен, непосредствените щети за района на поражение ще са като след ядрен удар. Арестович каза тогава, че самата стена е почти невъзможно да се взриви, но могат да се взривят именно шлюзовете.

Отчаянието на Путин: Сигнали, че планира да взриви язовир и ядрена бомба

Иначе в Херсонска област вече има потвърждение и в кадри, че дори в самия град Херсон почти няма улично осветление и токът се превръща в екзотика. По украински данни, руснаците продължават да се подготвят за улични боеве в самия град.

На фронта голям отзвук в руското информационно пространство придобиха три отделни събития. И в трите случая става въпрос за много дадени жертви от руснаците и показно колко лоша е организацията на командване в руската армия, както и че явно има нисък боен дух сред определени части:

1. Известно име на руската военна пропаганда алармира за големи руски загуби при село Павловка

2. Стотици убити мобилизирани: ВСУ е унищожило цял батальон в Луганск

3. Приятелски огън е отговорен за до 60% от руските жертви, твърди бивш министър на ДНР и полеви командир

Специално в Луганска и Харковска област офанзивните операции на украинците продължават. По-видим изглежда украинският натиск към Сватово, като "Рибар" съобщава за обстрел с HIMARS по града. Имало е и украинска атака по руски позиции край Кремена – руснаците твърдят, че са я отблъснали, но е видимо, че в района руските сили са в отбрана.

В Донецка област вече има всеобщо признание на руските телеграм канали, че руските сили са спрени при село Павловка, което е една от отправните точки за атака или обсада на Вухледар и Маринка. Признанието е факт след като в началото на миналата седмица имаше голямо вълнение сред руските (военни) пропагандисти за руската атака срещу селото. Освен това, в сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия има информация, че района на Майорск, който е една от точките за атака на Бахмут, дневно загиват по 30 души и биват ранени по 120 души. В района на Лисичанск е нанесен успешен украински артилерийски удар по звено на чеченския батальон "Ахмат" и има над 30 убити, но украинците считат, че жертвите са повече и биват крити. Тази нощ изглежда е нанесен и украински удар по жп административна сграда в град Донецк.

По отношение на Бахмут руските телеграм канали като "Рибар", но не само, твърдят в един глас, че е отблъсната украинска атака срещу предградието Иванград, където се намират сили на ЧВК Вагнер. Боевете в друго предградие – Опитно, продължават. Факт е обаче, че и в района на Бахмут, където биват хвърляни много новомобилизирани от руска страна, явно има и много жертви: Руснаците прибързано жертват много мобилизирани при Бахмут и в Донбас

За пореден ден има и проблеми в руския град Белгород. Появиха се видеокадри от взрив в депо за гориво.

ОЩЕ: Руските сили променят тактиката при Херсон: Битката за града ще бъде жестока

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа