Руските сили променят тактиката при Херсон: Битката за града ще бъде жестока

32131
Руските сили променят тактиката при Херсон: Битката за града ще бъде жестока
Снимка: Facebook/Генерален щаб на ВСУ

Серията руски поражения в Украйна принуди руснаците да променят военните си планове. Сега Херсонският плацдарм се защитава от най-боеспособните части на руската армия. Какво предстои прогнозира Юрий Бутусов, известен украински журналист, главен редактор на политическия интернет портал "Цензор.нет" и съветник на бившия военен министър на Украйна Андрий Таран.

Начело на руската групировка в Херсон е командващият военно-десантните сили на Руската федерация генерал-полковник Михаил Теплинский, на него в пълен състав е подчинен 22-ри армейски корпус (под командването на генерал-майор Марзоев), пише Бутусов в профила си във Facebook.

Тук влизат батальонни тактически групи от състава на: 7-ма и 76-та десантно-щурмова дивизия, 98-ма десантна дивизия, 11-а, 31-ва и 83-та десантно-щурмови бригади, 45-а бригада на десантните сили, 90-та танкова дивизия, 19-та мотострелкова отбранителна дивизия, 810-та бригада на морската пехота, 37-ма мотострелкова бригада, 10-та бригада на специалните сили, оперативни части и на руската гвардия. Тук са съсредоточени почти всички руски военно-десантни части: три от четирите дивизии и всичките четири бригади. И постоянно се хвърлят подкрепления и военна техника. Тази огромна сила ще бъде победена само от по-ефективна сила и при успешна тактика, пише политическият анализатор.

ОЩЕ: Руски медии: Путин излъга руснаците, те продължават да получават повиквателни 

Руската стратегия

Заради пораженията си руснаците трябваше да преразгледат плановете си за войната. Вместо да превземат цяла Украйна, сега те са принудени да се съсредоточат върху задържането и превземането на Донбас и защитата на сухопътния коридор към Крим през Запорожка област. Командването на Въоръжените сили на Украйна продължава настъплението си в Херсонска и Запорожка област, затова удобният за руснаците Херсон се превърна в изключително важен стратегически пункт. Системните удари по мостовете през Днепър стесняват възможностите за доставка на боеприпаси и ограничават маневрите на руските войски, което пък повишава ефективността на разузнаването и бойните действия с високоточно оръжие на Въоръжените сили на Украйна, пише още Бутусов.

ОЩЕ: Стотици убити мобилизирани: ВСУ е унищожило цял батальон в Луганск 

Украйна подозира руски капан в Херсон, партизански удар в Екатеринбург (ВИДЕО)

Руснаците се опитват да създадат илюзията, че се изтеглят от Херсон, за да подмамят в капан украинските военни части. Това заяви говори...

Сега командващият руските въоръжени сили в Украйна генерал Суровикин е принуден под натиска на украинската армия да разположи намалена отбранителна линия по Днепър. Защото Херсон се превърна в капан, който поглъща твърде много резерви.

Тактика

Руските войски са изградили отбранителна линия, която не е плътна, а разпръсната и дълбоко ешелонирана, базирана на маневриране с артилерийски и авиационен огън и на използване на тактически резерви с бронирана техника. Целта на руснаците е да предотвратят консолидацията на малките украински бойни групи. Кацанията в района на Херсон са редки, лесно се проследяват, пролуките между тях са големи - от порядъка на 1,5-2 км. Първата линия на руската отбрана е заета от малобройна пехота без бронирани машини, изпълняващи функции по разузнаването като тази линия минава както пред линията на кацанията, така и зад тях.

На втората и трета линия са съсредоточени основните сили, разузнавателните средства, дроновете и значителен брой противотанкови ракетни комплекси, за които това са оптимални условия за използване.

В дълбочина са разположени и тактическите резерви на руснаците - малки бойни групи с танкове и бронирани машини. Руските сили се опитват да действат разпръснато, за да намалят загубите от поразяване от страна на украинската артилерия. Тук руснаците държат значителни сили на артилерията и системи за противовъздушна отбрана и използват авиация. 

ОЩЕ: Без заплати, но с отпуск: След бунт пуснаха мобилизираните чуваши да се приберат 

Украинците се смеят: Руската отбранителна линия в Херсон прилича на редица обществени тоалетни (СНИМКИ)

Руската армия усилено подготвя защитата на Херсонска област като освен струпването на големи сили тук се изгражда и отбранителна линия ...

Атаките на малки групи в отделни участъци и проникването на пехота в даденото направление са неефективни, смята журналистът. Настъпателните действия са ефективни тогава, когато врагът понася значителни загуби, командните пунктове, поддържащата артилерия и бронираните машини са систематично унищожавани, т.е. ако атаката е предшествана от омекотяване на отбраната на противника на голяма площ, казва той. В противен случай атаката ще изисква съвсем различни по численост и качество ударни групи.

За руснаците Херсон има огромно значение

Руското командване прави всичко възможно да задържи Херсон възможно най-дълго, пише експертът. Въпреки това, ако мощният натиск на Въоръжените сили на Украйна се задържи и дори усили при по-ефективното планиране на настъпателните операции и точното поразяване на целите, тогава руското командване ще е принудено да започне да се оттегля. Така или иначе Въоръжените сили на Руската федерация вече открито дадоха знак, че се готвят да повторят "жеста на добра воля", както беше при Змийския остров. Ситуацията е много подобна в тактическо отношение на битката за острова, въпреки че мащабът е стотици пъти по-голям. Но руските сили могат да бъдат нокаутирани най-вече при точна и ефективна ракетна и артилерийска офанзива, смята Бутусов.

Оттеглянето на руснаците от Херсон би означавало невъзможност за Путин да поеме инициативата във войната оттук нататък дори ако въведе пълна мобилизация. Това би било огромно стратегическо поражение за Русия и тя го знае, казва журналистът. Затова руските сили ще направят всичко възможно да се опитат да забавят отстъплението си оттам, а при най-малката възможност - да избегнат поражението. 

ОЩЕ: ВСУ свалиха руски дрон "Елерон-3СВ" за 150 хиляди евро (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари