Стотици убити мобилизирани: ВСУ е унищожило цял батальон в Луганск

15234
Стотици убити мобилизирани: ВСУ е унищожило цял батальон в Луганск
Снимка: Getty Images

Изоставени на предната линия мобилизирани руснаци, избит почти цял батальон и избягали командири - за тези събития при село Макеевка в Луганска област разказаха роднини на военните, както и един от малцината оцелели, Алексей Агафонов, пред руското издание "Вьорстка".  

По думите на Агафонов от 570 души в батальона са оцелели само 41 войници като 12 от тях са ранени. "Вьорстка" припомня, че в условията на бойни действия е трудно да се проверят точните цифри на загубите и продължава да проучва ситуацията. 

Според разказа на оцелелия Агафонов, който се е свързал с изданието, мобилизираните в батальона са набирани от Воронежка област. Те са били хвърлени на предни позиции в нощта на 1 срещу 2 ноември като им е заповядано да се окопаят и да задържат отбраната.

ОЩЕ: Без заплати, но с отпуск: След бунт пуснаха мобилизираните чуваши да се приберат 

"Казаха ни да се окопаем, имахме само три лопати на целия батальон, нямаше никакви провизии. Окопахме се доколкото можахме и на сутринта започна обстрел – артилерия, минохвъргачки, хеликоптери, просто ни разстрелваха", казва той. Агафонов допълва, че преди това на същите позиции е бил разбит поне още един батальон от мобилизираните и че на мястото е имало десетки трупове на руски войници.

Агафонов разказва още, че офицерите им са избягали. По думите му мобилизираните са пускани на предна линия, защото военнослужещите по договор и доброволците не желаят да се бият и стоят на задни позиции. По телевизията всичко е много красиво, но тук цари пълно объркване и неразбория, казва още Агафонов.

ОЩЕ: Украинците се смеят: Руската отбранителна линия в Херсон прилича на редица обществени тоалетни (СНИМКИ) 

За стотици загинали разказват пред "Вьорстка" и съпругите на други двама оцелели - Злата и Людмила Чьорних. „Мъжът ми ми се обади сутринта от нечий друг номер и ми каза какво се е случило, че са били оставени да копаят отбранителната линия, били са покрити от минометен обстрел и някак си са стигнали от Краснодон до Сватово, където сега се крият. Сега ги е страх да отидат някъде, дори ги е страх да се доберат до КПП-тата. Командването им ги е изоставило и те не знаят какво да правят, просто молят за помощ“, казва Чьорних.

Роднини на мобилизираните от батальона са организирали в събота протест пред сградата на прокуратурата във Воронеж, настоявайки да им кажат истината за съдбата на техните близки Видеото от протеста може да видите в материала на "Вьорстка".

Информацията за 500-те избити мобилизирани от батальона потвърди и губернаторът на Луганск Сергей Хайдай: "Руснаците загубиха 500 свои войници в Макеевка в Луганск. Телата на мъртвите не се изнасят, защото тогава на роднините трябва да им платят обезщетения. А така, ако няма тяло, няма и Лада", каза той във видео в канала си в Telegram.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа