Руснаците полудяха: Втори украински десант през Днепър (ВИДЕО и СНИМКИ)

20249
Руснаците полудяха: Втори украински десант през Днепър (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Втори по-голям пробив на украинската армия през река Днепър, от запад на руската отбрана в Запорожка и Херсонска област – това е голямата новина във войната в Украйна като фокус на изминалите 24 часа.

Какво се случва при река Днепър

(КАРТА) Във фокуса на внимание е малкото населено място Казашки лагер, което се намира в община Нова Каховка. Вчера, 8 август, редица руски военни блогъри биха тревога в Телеграм за украински пробив – вторият след установяването на украински позиции на източния бряг на Днепър при Антоновския мост. Стигна се дори дотам едно от известните имена сред руските военни блогъри – Владимир Романов, открито да се подиграва на назначения от руснаците областен управител на окупираната част от Херсонска област Владимир Салдо (бивш кмет на Херсон в периода 2002 - 2012), който отрече да има пробив: Пак тревоги за руснаците за две ключови места на фронта в Украйна: Данни на руски източници

Нещата ескалираха привечер, след като в руското военно телеграм пространство почна да се върти видеоклип с уж пленени украински войници при Казашки лагер. Двама руски военни блогъри обаче категорично отрекоха тази новина. На първо място – Егор Гузенко, който е отдавна известен на украинците заради участието си във войната в Украйна още от 2015 година насам, когато се присъединява към т.нар. ДНР (Донецка народна република). Гузенко е воювал и в Сирия, по данни на украинското издание "Обозревател". Неговата позивна е "Тринадесетият" и той списва канал в Телеграм със същото име. Изрично Гузенко обърна внимание на ВИДЕОТО с пленените украинци, като заяви директно, че е старо, а не актуално. Гузенко каза и друго – руската група, водена от майор Томов, която е заснела видеото, е пленена, като псува "скапаните гладко избръснати военни", явно визирайки въведения заради наемниците на руския олигарх Евгений Пригожин правила от руското военно министерство преди няколко месеца за поддържане на изряден вид: "Ако Томов се появи онлайн, ще му се извиня, ще му пожелая много здраве и ще му пратя бутилка коняк".

Рано тази сутрин Гузенко продължи с горчивите за руснаците новини – той публикува СНИМКИ на групата на въпросния майор Томов и че войниците са пленени. По думите му, украинците им взели радиостанциите и опитали да подмамят още руски войници да влязат в засада. В отделна публикация, Гузенко продължава с равносметката – убити и пленени били 25 руски войници, от тях трима офицери. "Съобщи ли някой тази неудобна истина на командването на 22-ри корпус?", пита Гузенко, който вчера каза, че украинците направили пробив от 800 метра при Казашки лагер.

Вторият руски военен блогър, който твърди, че Томанов и групата му са пленени, е Владимир Романов, списващ канала в Телеграм "Романов Лайт". Има един пленен и той е този, който държи телефона, казва Романов на фона на клипа на пленени украински военни, за което и руският военен блогър твърди, че е старо.

Още вчера, 8 август, Романов коментира, че успехът на украинците е станал, защото е имало прехвърляне на елитни десантчици от руските ВВС на други места на фронта, което е наложило новомобилизирани да поемат руската защита по река Днепър. Специално в дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръща внимание на случилото се, цитира публикации на Романов и уточнява, че системата на НАСА за засичане на топлинни сигнали е засякла топлинни петна от стрелба с леко стрелково оръжие при Казашки лагер. Какво е станало – дали украинците или руснаците са спечелили, дали украинците са установили позиция или просто са направили един от многото си успешни рейдове по Днепър и са се оттеглили, ISW не се наема да каже в момента, защото няма сигурно визуално потвърждение.

Украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр също коментира, като заяви, че не може да потвърди казаното в обзора на ISW и помоли обществото да се доверява само на информация от официални (държавни) източници.

Военните действия по другите направления на фронта в Украйна

(КАРТА) Извън река Днепър, най-голямо внимание в момента привлича фронта при Купянск и Сватово. Наредена е евакуация на цивилното население от Купянск – това е показателно за руския натиск в района. Въпреки това, украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр казва, че няма руски пробив. А говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати добави, че украинската армия има сериозна мощ в ПВО в района, което кара руската авиация да е много предпазлива и да нанася удари по-далеч от активната фронтова линия. Има данни от известен украински офицер-резервист, че руснаците са разположили между 12 и 16 военни хеликоптера на Луганското международно летище, извън обсега на украинските оръжия.

Според украински данни, руснаците опитват да пробият от две места – през Першотравново и през Лимаш Переши, като руски източници говорят, че украинските части са отблъснати отвъд линията Лиман Переши - Първомайско. Украинците са изпратили допълнителни резерви и артилерия. Изрично украинският генщаб съобщава в сутрешната си сводка за спряна руска атака при Синковка, на 8 километра североизточно от Купянск. Руското военно министерство, както и много руски военни блогъри, твърдят, че руските сили са заели позиции на висок терен южно от Вилшана (15 километра североизточно от Купянск) и Първомайско (24 километра източно от Купянск). Няма обаче потвърдено движение напред на руснаците по линията Сватово – Кремена, а при Новоселовка (14 километра северозападно от Сватово) руснаците обстрелват с касетъчни боеприпаси, което подсказва, че селото не е напълно под техен контрол, макар че те обявиха точно това преди няколко дни.

При Бахмут няма новини за значима промяна на позиции, големите боеве са на южния фланг – Клещеевка, Андреевка и Курдюмовка (6-15 километра южно от Бахмут).

Същото е положението и в Запорожка област – специално за участъка на фронта "Времевски", на границата между Запорожка и Донецка област, при село Урожайно (9 километра южно от Велика Новоселка) продължава украинският натиск. Командващият отряда "Восток" (част от милициите на т.нар. ДНР) Александър Ходаковски изрично говори за упоритостта на украинците, но и че пробив няма. При линията Работино – Върбово (до 18 километра югоизточно от Орехов) има съобщения на руски военни блогъри за неуспешни украински атаки.

ОЩЕ: Стъпка по стъпка напред: КАРТИ с какво трябва да се справя украинската армия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа