"Руски марш" в Деня на народното единство

14575
"Руски марш" в Деня на народното единство

Русия за седми път отбелязва своя нов национален празник - Деня на народното единство. Честването е свързано със събитията отпреди четири века, когато народното опълчение, предвождано от Минин и Пожарски, освобождава Москва от полските нашественици.

На този ден руските националисти провеждат своята традиционна акция под название “Руски марш“, като за първи път той се състои в центъра на Москва, съобщи БНР.

Медведев: Ако бях съдия, нямаше да осъдя "Пуси Райът"

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев не харесва и не одобрява постъпката на руската пънк-група “Пуси Райът”, която отправи п...

Събитието предизвика нееднозначни реакции, тъй като един от лозунгите му е “Русия за руснаците“. Според мнозина така само се разпалват ксенофобски страсти и междуетнически конфликти и то в Деня на народното единство.

В акцията в Москва взеха участие около 6000 души. В същото време организаторите завиха за 10 000 участници. Шествието през центъра на руската столица преди митинга е преминало без инциденти. Няма задържани.

Редица обществени организации призоваха московските власти да забранят “Руския марш“. Според Федерацията на трудовите имигранти, утре на такива маршове могат да претендират чеченците или дагестанците. Подобни мероприятия са сериозна опасност за многонационална Русия, смятат от федерацията.

Денят на народното единство ще бъде отбелязан в Москва с над 1000 най-разнообразни мероприятия. В официалната церемония пред паметника на Минин и Пожарски край храма “Василий Блажени“ на Червения площад ще участва президентът Владимир Путин заедно с представители на традиционните конфесии в Руската федерация.

Синът на Ромни предал на Путин тайно послание от баща си

Синът на републиканския кандидат президент Мит Ромни, Мат Ромни, посетил тази седмица Москва по бизнес дела, но успял да предаде важно ...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа