Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска пропаганда: Известни личности зоват за спиране на помощта за Украйна (СНИМКИ)

16 юни 2024, 11:00 часа • 5654 прочитания

Ботове, свързани с руските власти от мрежата Двойник, най-голямата от мрежите за дезинформация на Кремъл, започнаха мащабна кампания за разпространение на снимки с фалшиви цитати от известни личности. Постовете, публикувани в петък и събота вечер, вече са събрали няколкостотин хиляди гледания.

На снимките на световноизвестни звезди се приписват призиви да се спре помощта за Украйна и думи за „колабираща“ Европа.

ОЩЕ: Евгений Кънев: Свързан с Кремъл център налага наративи, които са изцяло на емоционално-психологична основа

Фалшивите изявления

От петък вечерта ботовете са публикували 50 снимки с фалшиви цитати в социалната мрежа „X“, след което други „двойни“ акаунти са ги ретуитнали повече от 120 000 пъти. Тези публикации са събрали повече от 500 000 показвания, според статистиката на проекта.

Публикувани са снимки с цитати на английски, френски, немски и полски. Фалшивите изявления бяха приписани на известни хора, включително актьорите Аштън Къчър, Дженифър Анистън, Скарлет Йохансон, Анджелина Джоли, Ален Делон, режисьорът Люк Бесон, певецът Елтън Джон и футболистът Лионел Меси.

„Всички държави започнаха да мислят за себе си, а ЕС се разпада“, се казва в цитат, приписван на Скарлет Йохансон.

ОЩЕ: Огнян Минчев: Подушваме кремълски партии всякакви

„Европа е обедняла. Политиците стават все по-луди. Чиновниците в Европейския парламент са корумпирани“, казва фалшивата Анджелина Джоли.

А фалшивият Елтън Джон в изявлението си съчетава темите за Украйна и ЕС: „Попаднахме в украинския капан. Сега ЕС се разпада“.

Новата кампания започна почти веднага след изборите за Европейски парламент. Всички предишни кампании с фалшиви коментари също бяха насочени към спиране на помощта за Украйна.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес