Украински пробив в Запорожието има, победа - не. Лавров говори за мир чрез война (ВИДЕО)

10185
Украински пробив в Запорожието има, победа - не. Лавров говори за мир чрез война (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинската контраофанзива е постигнала успех – украинската армия е пробила слоя от руски защитни съоръжения (противотанкови окопи и противотанкови препятствия тип драконови зъби) западно от село Върбово (18 километра югоизточно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол). Такава оценка с категоричност дава в дневния си анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Дали въпросният пробив е бил постигнат в смисъл, че украинците са успели да заемат позиции и преминавайки с тежка военна техника през въпросните руски защитни съоръжения имаше дебат и подсказки още преди вече над две денонощия: Данни за нов украински пробив, без ток в голям руски град, бъдещето на ЧВК Вагнер: Обзор (ВИДЕО)

Западното Запорожие – боевете са ожесточени

(КАРТА) За какво става въпрос? В интервю за CNN командващият Таврийското направление на украинската армия генерал Олександър Тарнавски заяви, че има украински пробив през левия фланг на Върбово. Той смята, че ще има и още по-голям пробив в скоро време. Генералът признава, че пробивът не е така бърз, както украинците са очаквали, но важното било да не се губи инициативата, а те не я губят. А като „голям пробив“ генерал Тарнавски определи бъдещо превземане на Токмак – за момента украинците са на около 20 километра от този град. „За момента руснаците разчитат на дълбочината на защитата си, свързана с Токмак", коментира генералът. Според него, не Линията на Суровикин е най-големият проблем в момента, а "професионално разположени руски военни групи", на подходящи позиции с прикрития (малки горички на кръстопътища и подсигурени с минни полета). "Действията на нашите войници обаче ги карат да отстъпват, макар и бавно. Токмак е цел "минимум" - целта е да стигнем до нашите граници (бел. ред. - има предвид международно признатите украински граници от 1991 година насам)". Генералът не вижда зимното време като пречка, която да спре напълно украинската контраофанзива – същото мнение изказва и ръководителят на украинското разузнаване генерал Кирило Буданов в интервю за The War Zone.

В подкрепа на думите на Тарнавски, ISW посочва, че има сателитни снимки (такива от търговски сателити), които потвърждават думите на Тарнавски. Освен това, геолокализирани видеокадри на успешно обстрелян украински бронетранспортьор подсказват, че украинците все повече навлизат с тежка бронирана техника към Върбово.

В сутрешния си обзор, руският пропагандист Семьон Пегов потвърждава, че украинците напредват към Върбово, Новопокроповка и Новофедоровка, като добавя, че при Новофедоровка те са подобрили позициите си и имат мощна подкрепа на артилерия.

Изрично обаче ISW подчертаваукраинската армия НЕ Е преодоляла всички руски защитни позиции и укрепления при Върбово, не е ясно и с какво темпо напредва. Руснаците още контролират големи части от този отбранителен слой, включително на юг, където има висок терен. Руското командване е установило защитни позиции почти във всяка горичка и по-голям пояс с дървета и украинската армия трябва да прочисти всичко. Подобно е положението и около Очеретувато, на 26 километра югоизточно от Орехов – но остава и въпросът доколо всички защитни съоръжения са обслужвани от войници тоест дали навсякъде руснаците могат да издържат. Например Буданов казва пред The War Zone, че 810-та бригада на руската морска пехота е изцяло победена и е отстъпила, като се заменя с други руски части. Освен това, Буданов изрично подчертава, че задачата на украинската армия при Бахмут е да ангажира колкото може повече ресурс от руската армия, за да не се прехвърлят войници от това направление в други части на фронта.

Междувременно вече има и потвърждение на база руско видео, в което двама украински войници биват застреляни в битка (издебнати са в гръб от руски войник), че украинската армия влиза в Новопокроповка (13 километра юг-югоизток от Орехов) от североизток и текат тежки битки. Геолокализиране на въпросните кадри е направил политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке – той публикува съответните извлечени кадри от видеото като две свързани публикации в профила си в Twitter: ТУК! ISW също отбелязва видеото като показателно за украинския напредък, но и цитира група известни руски военни телеграм канали (Русич, Ридовка, Двама майори), които казват, че украинска пехотна атака точно в северната част на Новопокроповка е спряна.

Другите участъци на фронта

(КАРТА) След превземането на Клещеевка и Андреевка (6-10 километра юг-югозапад от Бахмут) няма нов украински напредък, боевете са при жп линията до двете села. Говорителят на украинското командване "Изток" Иля Йевлаш заяви, че украинците са на 3 километра от магистрала Т0513, която върви чак до Славянск – прекъсването на тази логистична линия ще се отрази сериозно на руските части в самия Бахмут. Руснаците продължават да опитват атаки за връщане на загубеното – украинският генщаб съобщава в сутрешната си сводка за неуспешен руски опит да бъде атакувана Клещеевка.

Що се отнася до Луганска област и направлението към Купянск, руското военно министерство потвърди косвено, че Синковка (6-7 километра североизточно от Купянск) не е превзета – със съобщение, че там е нанесен удар по украинските защитници. Украинският генщаб също потвърждава за нанесен въздушен удар. Ако Синковка беше превзета, удари нямаше да има. Пегов пък добавя, че при Новоегоровка (15 километра югозападно от Сватово) украинската армия е подобрила позициите си.

Положението в Крим

След успешния украински удар по щаба на Руския черноморски флот, излязоха сателитни снимки и на удар по военното летище "Саки", нанесен на 23 септември. Снимките показват, че има обгорен терен до пистата за излитане на летището: Отново взривове и стълб дим в Севастопол (СНИМКИ). Засега няма данни за други конкретни поражения там.

Руската "реалност" за войната

В Ню Йорк, в седалището на ООН, руският външен министър Сергей Лавров за пореден път говори крайно несвързано за Украйна.

Лавров обяви, че Русия уважавала "териториалната цялост на Украйна" от 1991 година, но заради Майдана имало нарушаване на украинската декларация за независимост от СССР - нещо, което е удобно пропуснато в обзора на казаното от руския външен министър, представен в контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС. Лавров изрично отхвърли и условията за прекратяване на войната на Володимир Зеленски (мирния план в 10 точки, подкрепен и от България), докато говореше как Русия била готова на преговори, но не и на спиране на огъня т.е. примирие, "защото веднъж вече ни излъгаха" - кога точно Москва е била излъгана със спиране на огъня не стана ясно, вероятно има предвид Минските споразумения: Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна.

В тон с руската пропаганда Лавров пак настоя, че Запада воювал с Русия чрез Украйна, без да признава кой започна сегашната война - Кремъл. Никой на Запад "не иска сериозно да прояви разбиране към случващото се" - призовава се Русия да бъде победена на бойното поле: "Щом искат на бойното поле, значи - на бойното поле", обобщи Лавров.

ОЩЕ: Убити и ранени знакови руски командири в Севастопол: Украински данни и руски жалейки (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мълния рани 10 души в Дрезден, някои са с опасност за живота

Полша разби руска шпионска група

Австралия и Нова Зеландия евакуират туристи от Нова Каледония

"Помощта за Украйна се бави твърде много": Зеленски поиска по-силно ангажиране на Запада във войната (ВИДЕО)

Губернатор на Харковска област: Водят се сражения за всяка къща близо до руската граница

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.05 - Какви са плановете на Русия за Харков?

Заради загубите: Москва нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа