Унгария и Полша блокират срещата на върха на ЕС заради новата сделка за мигрантите

4634
Унгария и Полша блокират срещата на върха на ЕС заради новата сделка за мигрантите
Снимка: Getty Images

Полша и Унгария се разбунтуваха срещу реформите на Европейския съюз в областта на миграцията, което доведе до безизходица, продължила и днес - втория ден от срещата на върха на блока.

Според предварителното споразумение за мигрантите, постигнато по-рано този месец, страните от ЕС, които откажат да приемат бежанци, ще трябва да плащат сума от 20 000 евро на човек във фонд, управляван от Брюксел. Полша и Унгария вече гласуваха против предложението.

Полша ще проведе референдум за сделката с ЕС за мигрантите

Полша ще проведе национален референдум относно споразумението на Европейския съюз за приемане на бежанци, заяви председателят на управл...

Целта на споразумението е да се разпредели приемането на търсещите убежище в страните от ЕС, като тези, които отказват, трябва да плащат пари на онези, които приемат мигранти.

По време на срещата на върха, която започна в четвъртък, лидерите на Варшава и Будапеща отказаха да подкрепят каквото и да е окончателно изявление относно миграцията. Полша искаше лидерите да включат текст, че решенията по такъв чувствителен въпрос се вземат "с консенсус" - т.е. единодушие, според текст, цитиран от АФП и БГНЕС. Варшава също така иска формулировка, че миграционната политика "трябва да се основава на суверенното право на държавите членки".

Полша и Унгария настояха във всички заключения да има разпоредба, че правилата за предоставяне на убежище имат подкрепата на всяка една държава членка на ЕС. Останалите лидери на блока отхвърлиха това искане.

След като не успяха да постигнат никакво споразумение през първия ден от срещата на върха, който се проточи до ранните часове на петък, лидерите решиха да обсъдят темата отново през втория и последен ден от събитието.

"Знаем за раздразнението сред поляците и унгарците. Това е допустимо", заяви нидерландският министър-председател Марк Рюте пред репортери рано в петък. Той обаче настоя, че "този пакт остава в сила".

Корабът с мигранти край Гърция се е преобърнал при теглене от бреговата охрана, твърдят оцелели

Някои от оцелелите от потъването на риболовен кораб с мигранти край бреговете на Южна Гърция на 14 юни са дали показания пред властите,...

"В Европейския съвет се води тежка битка за пакта за миграцията. Брюксел настоява за промиграционен текст, докато полско-унгарското дуо се бори и се съпротивлява заедно", написа в Twitter Балаж Орбан - фигура, близка до унгарския премиер Виктор Орбан.

Европейски дипломати предполагат, че Полша ще бъде по-трудна за убеждаване, отколкото Унгария.

Управляващите в Полша популисти искат да проведат национален референдум по въпроса за приемането на бежанци. В момента страната е домакин на повече от един милион украински бежанци, които избягаха от Украйна след нахлуването на Русия миналата година. Но Варшава отдавна се противопоставя на каквото и да е преместване на мигранти - обикновено от Африка, Азия и Близкия изток, които са пристигнали в Гърция или Италия.

Отделно от спора за миграцията, лидерите на ЕС подкрепиха идеята за поемане на евентуални "ангажименти за сигурност", които да помогнат на Украйна да се защитава по-добре в бъдеще. Дискусията в ЕС за предоставяне на такива гаранции беше подтикната от френския президент Еманюел Макрон, който отдавна призовава Европа да играе по-силна роля в областта на отбраната.

Други държави членки заявиха, че остава неясно какво още може да добави блокът в допълнение към военното обучение и въоръжението, които вече предоставя на Украйна.

Спряха над 300 нелегални мигранти при спецоперация по границата с Турция

Рекордните 322 нелегални мигранти са спрени днес на българо-турската граница при мащабна специализирана полицейска операция. Новината ...

Изявлението идва в момент, когато САЩ, Великобритания, Франция и Германия преговарят за двустранни ангажименти за доставки на оръжие, обучение и подкрепа за Украйна преди срещата на върха на лидерите на НАТО след две седмици във Вилнюс. Изглежда малко вероятно Алиансът да даде по-конкретни подробности относно предоставянето на членство на Украйна отвъд обещанието през 2008 г., че един ден тя ще се присъедини към НАТО.

ОЩЕ: Тагарев: България ще подкрепи членството на Украйна в НАТО след края на войната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа