Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затворници в Ростов, осъдени за връзки с ИДИЛ, взеха заложници. Градът е блокиран от спецчасти (ВИДЕА)

16 юни 2024, 10:04 часа • 7397 прочитания

Шестима затворници в руския град Ростов на Дон взеха служители на затвора за заложници. Затворниците са избили решетките на прозореца в килията си и са проникнали в помещението на охраната на затвора, където са били дежурните служители.

Заложниците и исканията на терористите

Заложниците са началникът на оперативния отдел подполковник Александър Б. и младши инспекторът от дежурната служба на следствен арест № 1, съобщават руски телеграм канали.

Престъпниците настояват да получат оръжие, кола и възможност да напуснат затвора като обещават, че ако условията им бъдат изпълнени, ще освободят заложниците.

Според телеграм канала SHOT терористите се опитват да проникнат в склада, където се намира оръжието на служителите на затвора.

Връзка с Ислямска държава

Според телеграм канала Baza е установена самоличността на петима от затворниците. Трима от тях са били осъдени през декември 2023 г. за участие в ИД (която е призната за терористична организация и е забранена в Русия) и за подготовка на терористична атака (те са планирали да атакуват сградата на Върховния съд на Карачаево-Черкеската република). Били са осъдени на по 18 години затвор.

Още: Гигантски пожар след експлозия на газопровод в Русия (ВИДЕА)

В едно от видеата един от престъпниците казва, че самият Аллах е подготвил тази операция.

Преговорите

На място са изпратени подразделения на специалните сили ОМОН. Центърът на града е блокиран. Водят се преговори за освобождаване на заложниците.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес