Страната, която мрази да закъснява

1538
Страната, която мрази да закъснява
Снимка: Thinkstock

За швейцарците точността не е просто част от ежедневието. Та е източник на изключителна гордост и удовлетворение. Те са истински щастливи, че животът се измерва с времето, при това изключително ефективно.

Когато съм в Швейцария, преминавам през няколко етапа на реакция на точността. Първоначално тя ме радва, особено ако идвам от съседните Италия или Франция, където подходът към времето е много по-гъвкав. В Швейцария обаче ритъмът на живот е много отривист и надежден. Ако някой ми каже, че ще ме чака в 14.00 часа, пристига в 14.00 часа. Не в 13:55 и не в 14:05. Това по принцип ми харесва. Известно време.

След това започва да ме дразни. Крайната точност ми се струва някаква форма на ограниченост и в такива моменти съм съгласен с твърдението, че "точността е добродетел на отегчените".

Това обаче не е вярно и в крайна сметка разбрах какво е точността за швейцарците - дълбок израз на уважение към останалите хора. Точният човек е внимателен човек. Като се появява навреме, швейцарицът казва: "Ценя времето ти и в допълнение, ценя теб".

И така, в Швейцария наистина влаковете, и всичко останало, се движи навреме.

А и тоалетните. Те са извънредно чисти. Както всичко, междувпрочем. В някои страни би било самоубийство да пиеш вода от чешмата. В Швейцария е дори модерно - водата идва от планински извори.

Как да обясним чистотата и точността? Никой не знае със сигурност. Популярна теория сочи, че причината е в суровия планински терен. Или засаждаш реколтата навреме, или гладуваш.

Американката Сюзън Джилман, живяла 11 години в Швейцария, разказва как никога повикано такси не е закъснявало и не е пристигало на друго място от първоначално посоченото. Също така когато си купувала хладилник, от компанията й дали конкретен прозорец от 2 часа за доставка и се вместили в него.

Джилман споделя, че Швейцария я е променила и сега тя цени и уважава много повече своето време и това на останалите. "Дразня се, когато автобусът изостава с 15 минути от графика си или изобщо не идва. Дразня се и когато приятел закъснее с половин час за среща", заявява тя.

Точността обаче има и обратна страна. Понякога именно тя създава затруднения. Така например кафенетата в швейцарските градове изведнъж се препълват с народ, защото всички пият кафето си точно в 16.00 часа. А в жилищните блокове обитателите им трябва де се съобразяват със стриктен график за помещенията за пране.

Швейцарците стават доста емоционални, ако високите им очаквания за точност не бъдат покрити. В тези редки случаи те се ядосват. Както на последните данни, че "само" 87,5% от влаковете пристигали в интервал до 3 минути от разписанието си - "пълен провал" спрямо поставената цел от 89%.

Ерик Уайнър, ВВС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com