Ако искате да ядете вкусни моркови - засадете ги отсега

19804
Ако искате да ядете вкусни моркови - засадете ги отсега
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Ако вече сте решили да си отгледате домашни екологично чисти моркови или ви предстои да го направите, е важно да знаете няколко прости правила. Щом като научите тези тайни, то на есен ще се радвате на богата реколта от вкусни, големи и полезни за здравето моркови.

Подготовка на почвата

В края на месец септември подгответе почвата като премахнете всички големи буци и почистите всички остатъци от предишни насаждения - стари корени, пръчици, камъчета и други. Това ще предотврати бъдещи деформации на новата реколта. Направете лехички и обогатете почвата с органични добавки като торф, хумус и други. Подходящи почви за отглеждането на морковите са рохкавите и неутрални. А ако е твърде киселинна, използвайте пепел или хидратирана вар, за да предотвратите бъдещи деформации на растенията.

Засаждане

Изберете добре осветено от слънчева светлина място, тъй като отглеждайки ги на сянка могат да загубят вкуса си и съдържанието на захари. Направете в почвата редове и поръсете малко количество от семенцата. Това ще ви спести време на по-късен етап, защото в противен случай ще се наложи да ги разреждате, тъй като гъстотата на корените ще попречи на растежа и постигането на богата реколта. Разстоянието между редовете трябва да бъде около 15 сантиметра.

Плевене и разреждане

След 2-3 седмици на редовно поливане, когато достатъчно пораснат и се различават всички издънки, внимателно отстранете плевелите между тях. Ако се налага, разредете и самите моркови.

Защита и подхранване

Може да си осигурите добра реколта чрез съвместно отглеждане на различни култури. Морковите растат особено добре в почва, до която се отглежда и зелена салата. Благоприятен ефект върху тях оказват също така лукът и чесънът. Тяхната миризма отблъсква вредителите. Не засаждайте моркови отново на същото място, където са били миналата година, както и в близост до копър, хрян, пащърнак, магданоз и целина.

Торене

Торенето с богати на много микроелементи торове и препарати може да повлияе отрицателно на реколтата. Подхранете почвата поне два пъти в периода на растеж на морковите. Използвайте за целта пепел, хумус или мляко, разредени във вода. Първото наторяване може да бъде три до четири седмици след като се появят първите издънки, а второто след един или два месеца. Не прекалявайте с торенето, за да не се получи обратен ефект.

Защита от насекоми

Най-често срещаният вредител по морковите е морковената муха. Задължително прекопавайте добре почвата, преди да засадите семената. За да предотвратите загуба на реколта, редовно плевете около зеленчука, тъй като мухите често се крият там. Премахнете засегнатите от вредителите растения. Ако е прекалено голяма загубата на продукция, през следващата година отглеждайте морковите на друго място.

Окопаване

Започнете от сега, ако искате богата реколта пипер по мързеливия начин

Пиперът е по-взискателен към влагата и плодородието на почвата. Отглеждането на богата реколта от него по мързелив начин без влагане на...

Желателно е да плевите и разкопавате морковите в облачни дни или привечер. Миризмата на зеленчука, която се излъчва силно в горещото време, привлича вредителите. Освен това, трябва да предотвратите прекомерното изсъхване на горния слой на почвата.

Поливане

Морковите обикновено са издръжливи на засушаване, но е желателно земята да се навлажнява равномерно. Това се отразява на сочността и сладостта на зеленчука. Добре е да ги поливате изобилно на 4-5 дни, за да стигне водата и до най-дълбоките слоеве на почвата. Но ако лятото е твърде горещо, най-добре поръсвайте морковите с вода на всеки две вечери. С нарастването на зеленчука увеличавайте и количеството вода, с което ги поливате, като достигнете до 1 кофа на 1 квадратен метър. Прекомерното поливане и сухотата могат да доведат до загуба на вкуса на зеленчука.

Събиране на реколтата

Морковите са готови за бране два до три месеца след засаждането. Върховете трябва да са дебели, яркозелени и дълги около 20-25 см. Проверете основата на стъблото - морковите трябва да изглеждат плътни, но ако сте ги засадили твърде близко едно от друго, някои може да са по-малки от другите. За да разроните почвата и да извадите зеленчука по-лесно, използвайте вила за копане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com