Как да започнем да отглеждаме цветя през пролетта, като начинаещи градинари

4279
Как да започнем да отглеждаме цветя през пролетта, като начинаещи градинари
Снимка: iStcok

Фактът, че нещо толкова малко и толкова обикновено, изглеждащо като семе, някои на пръв поглед не по-големи от прашинка, може да се превърне в нещо толкова великолепно като цъфтящо растение никога не омръзва. Има магия в това да видиш подобно нещо, и ние призоваваме всички да опитат да отглеждат цветя. Просто няма по-добър начин да се обградите с изобилие и красота. И все пак процесът на цъфтене на семето може да ви се стори малко сложен, докато не преминете през него няколко пъти.

Тези растения ще цъфтят като луди в банята ви

5 прости трика за увеличаванее на реколтата от краставици

С нетърпение чакаме всяка година реколтата от краставици, за да си направим вкусни салати и ястия. Но за да отгледате краставиците прав...

Ако засеете твърде рано на открито, семената просто стоят на студена, влажна земя. Те са уязвими към птици, охлюви, гниене и като цяло са твърде нещастни, за да избухнат в живот. Ако искате да получите преднина или ако семената ви са ценни, пренесете семената на закрито и ги извадете, когато растенията са силни и здрави.

Напълнете тава или саксиите догоре (те ще потънат малко, когато ги напоите) и натиснете малко, не много, не искате да са уплътнени, защото корените ще се нуждаят от въздушни джобове. Отгоре поръсете малко от семената. Дайте им много пространство. Не трябва да са плъно едни до други, дори можете да посеете половината пакет. 

Поръсете с малко компост отгоре, за да покриете. Много фините семена не се нуждаят от това. Основното правило е, че семената трябва да бъдат заровени два пъти на дълбочина от тяхната ширина, така че дори много фин слой компост ще бъде твърде дълбок за малки семена. 

Поливайте отдолу, като имайте предвид, че дори и при най-големи грижи, поливането отгоре ще наруши семената. Напълнете съд с вода и поставете тавата вътре, докато повърхността на компоста потъмнее.

Ако семената не се нуждаят от светлина, за да покълнат (и това си струва да се проучи, обикновено пише на пакета със семена), можете да пъхнете тавите в торби за компост и ги поставете на топло място. Черната вътрешност поддържа тавите за семена топли и влажни и намалява необходимостта от постоянно поливане. Ако компостът започне да изсъхва и текстурата стане малко прашна, те отново ще се нуждаят от поливане отдолу. Не позволявайте обаче компостът да се намокри, семената могат да се удавят.

Как да се справим с вредителите по доматите?

Доматите са едни от най-често срещаните зеленчуци в нашата градина, а добрата реколта – винаги очакваме с нетърпение. Това, което...

Проверявайте два пъти на ден, защото когато първите семена започнат да се показват, те ще имат нужда от светлина. Веднага ги преместете на светло място. Топлината има много по-малко значение сега, въпреки че предпазва от замръзване. Лек перваз на прозорец, оранжерия или студена рамка е идеален за следващия етап от отглеждането на разсад. Проверете за охлюви, ако са на открито.

Веднага щом станат достатъчно големи, за да се справят, внимателно повдигнете разсада от тавата (плъзгането на нож за масло или молив отдолу помага, вместо да дърпате отгоре) и поставете всеки разсад в собствена 9-сантиметрова саксия с многофункционален компост. Те ще растат доста щастливи в това, докато станат достатъчно големи, за да бъдат поставени в земята.

Можете да си водите дори дневник на градинаря, за да следите целия процес. 

С този прост трик листата на лука и чесъна никога няма да пожълтеят

Там ще пише датите на засяване, семената, които са се справили добре, датите на първото и последното замръзване и други неща, които няма да запомните, освен ако не ги запишете. То не е само помощ, но и ви дава нещо, към което да погледнете назад, когато сезонът приключи. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com