След като приберете картофите, засадете това в градината

55307
След като приберете картофите, засадете това в градината
Снимка: iStock

След изкопаване на картофите почвата обикновено е изтощена, тъй като тази култура изисква значително количество хранителни вещества за своя растеж и развитие. В случая на помощ идва засаждането на зелен тор или така наречените сидерати. Те ще възстановят плодородието на изтощената почва, ще я разрохкат и ще осигурят защита от патогенни бактерии и вредители, включително телени червеи.

Картофените насаждения извличат азот, фосфор и калий от земята, така че трябва да обърнете внимание на бобовите растения за зелено торене. Най-добрите варианти са боб, лупина, грах, люцерна, сладка детелина. Към тях трябва да се добави и ръжта, тъй като тя е източник на фосфор и калий.

Засаждане на сидерати след картофите

Направете смес от семена от ръж и всякакви бобови растения и разпръснете върху почвата веднага след изкопаване на картофите. След като сидератите пораснат, може просто да ги оставите през зимата.

Прибиране на картофите - кога и как се прави, за да издържат цяла зима

Въпреки факта, че сидератите перфектно обогатяват почвата, не се препоръчва да засаждате картофи повече от 2 години подред на едно и също място. След тази култура е добре да се засади соя или синап. Тези култури разрохкват почвата и благодарение на тях следващите насаждения растат по-добре.

Спазвайте сеитбообращението и да не засаждайте картофени насаждения на едно и също място 2 години подред. Но според опитните градинари, след зелено торене всичко расте добре, дори и да не се спазва сеитбообращението.

Независимо от избора на зелен тор, трябва да се спазват определени правила при засаждането му:

Най-добрият вариант е избраната култура да се засади 2-3 дни след прибирането на реколтата. Преди засаждане почвата трябва да се изравни с гребло. По-добре е да сеете семена зелен тор на ръка, като ги разпръснете по полето. Трябва да се има предвид, че е необходимо да се засадят гъсто, така че да се образува плътен килим.

Сто квадратни метра площ ще изисква 400-1000 гр семена, в зависимост от избрания вид растение. По-добре е да сеете пшеница, ръж в плитки бразди, а не в непрекъснат "килим". Браздите със засети семена трябва да бъдат леко поръсени със земя.

Леко изравнете лехите с гребло, поръсете със семената. Посадъчният материал не трябва да се заравя дълбоко. Оптималната дълбочина на засяване е 0,5–1 см. Можете да използвате специална техника за валцуване на семена. През пролетта, 3 седмици преди засаждането на избраните култури, окосете земната част на зеления тор, оставете зелената маса да престои така в продължение на 2 дни. След това може да разкопаете терена.

Още: Химия в картофите - не ги купувайте, ако видите това

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Всички изхвърляме това, но само опитните градинари торят доматите с него

Какви груби грешки допускаме при торене на праскови?

С този лесен трик ще промените цвета на хортензиите си

Най-добрият разтвор за пръскане на тиквичките е този

Борба с мравките в градината - 5 метода, които работят

Билката, която ще ви избави от листни въшки в градината

Как да се справим с белите петна по листата на доматите?

Кога е най-добре да се направи листно подхранване на домати?

Кога торенето на домати с птича тор е най-подходящо?

Колко често трябва да се поливат ягодите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com