Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

3270
Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка
Снимка: Marc Benedetti / Pixabay

Собствените ви лозя не само изглеждат впечатляващо в градината. Невероятното им предимство са вкусните и органично отгледани плодове. Въпреки това, за да се радвате на богата реколта, лозите трябва да бъдат правилно обгрижвани чрез наторяване.

Кога да наторяваме лозите?

Торенето на лозята се извършва три пъти през сезона. Първият път е през март/април, т.е. преди растението да започне да цъфти. Следващото подхранване е най-добре да се извърши по време на цъфтежа. Обикновено това е в края на май/юни.

По време на сезона последният път, когато наторяваме гроздето, е след залагането на плодовете. В зависимост от сорта това време ще бъде различно. Затова си струва да се разгледа размерът на реколтата. Ако плодовете са с размер на грахово зърно, това ще е най-подходящото време за подхранване на почвата.

След това трябва да наторите лозите през есента. Тогава третирането се извършва, след като лозата вече е дала реколта. Хранителното вещество ще помогне да се подготви растението за предстоящите ниски температури.

Кои са най-добрите десертни сортове грозде?

С какво трябва да се наторява през пролетта?

През пролетта лозите трябва да се наторят с хранителен препарат с високо съдържание на калий и фосфор. Тази смес ще позволи на лозите да растат правилно в младите леторасти. Те ще дадат сочни зелени листа, голям брой цветове и плодове. Това е гаранция за добра реколта.

Когато торим гроздето през пролетта, трябва да избягваме препарати с високо съдържание на азот. Този компонент значително ускорява растежа на растенията. Това води до нарушено развитие на листата, слабо производство на цветове и по-късно до слаби добиви.

В допълнение към това гроздето трябва да бъде снабдено и с други хранителни вещества, като бор, желязо, мед, манган, цинк и др.

Обича ли гроздето пепел?

Дървесната пепел е един от естествените и евтини торове, с които могат да се подхранват растенията. Тя е богата на редица основни хранителни вещества. Най-много обаче съдържа калий, фосфор и магнезий.

Това са хранителни вещества, които насърчават положителния растеж на лозите. Това означава, че гроздето може да се подхранва с пепел. Тя ще подобри физичните и химичните свойства на почвата и добива на лозите.

От кой сорт е най-ароматното грозде?

Торенето на гроздето с дървесна пепел може да се извършва през пролетта и есента. Достатъчно е да я смесите с почвата под растенията. Добавянето ѝ към компост и подхранването на почвата с тази смес също ще работи добре.

Може ли гроздето да се покрие с кора?

Гроздето може да се мулчира с кора. Тази форма на мулчиране ще предотврати прекомерното изпаряване на вода от почвата, като я поддържа постоянно влажна. Освен това чувствителните корени на растението ще бъдат защитени от големи температурни колебания.

Кората, посипана около гроздето, ще предотврати и растежа на плевели. В резултат на това разсадът и площта около него ще се поддържат по-лесно в ред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com