От кой сорт е най-ароматното грозде?

6699
От кой сорт е най-ароматното грозде?
Снимка: iStock

Най-ароматното грозде е винен сорт със сложно име, изключително плътна и розова ципа – и от него се получават специални и ароматни вина. Гроздето „Гевюрцтраминер“ определено е изненадващо във всякакво отношение. Повечето от лозовите насаждения от сорта „Гевюрцтраминер“ се намират в региона Елзас във Франция, но могат да бъдат намерени и на места като:

- Нова Зеландия;

- Германия;

- Северна Италия

- Орегон и Вашингтон, на източното крайбрежие на Съединените щати;

- Канада.

И да не забравим за наша гордост: масиви има и в Североизточна България.

По принцип, гроздето „Gewürztraminer“ е типично за по-студените места и узрява бързо. Независимо от названието си, колкото и странно да изглежда, сортът „Гевюрцтраминер“ не е с немски произход, а с италиански. Самото „име „Gewürztraminer“ означава „пикантно грозде от Трамин“. Трамин е италианско селище с много немскоговорящи жители, резултат от разнообразни исторически перипетии и национални взаимоотношения.

Кои са най-полезните сортове вино?

От този сорт грозде могат да се произвеждат бели вина - както сухи, така и сладки. Но интересното е, че дори сухите вина носят меко усещане за сладост на небцето благодарение на остатъчната захар в плодовете. А сладките вина от това великолепно грозде се правят от по-стари реколти – понякога се берат дори измръзнали, в края на есента и началото на зимата.

Родословната история на гроздето „Гевюрцтраминер“ е сложна, до голяма степен поради нестабилния му геном. Както споменахме, тя тръгва от района на Трамин, немскоезично селище, разположено в региона на Южен Тирол. Има някои сортове грозде, които са много подобни на „Gewürztraminer“ и се различават само в отделни детайли. Можем да споменем:

- „Savagnin blanc“, във Франция;

- „Frankisch“, Австрия;

- „Gringet“, в Савоя;

- „Heida“, Швейцария;

- „Formentim“, в Унгария;

- „Grumin“, в Бохемия.

Може спокойно да се каже, че всички те са в определен смисъл разновидности на „Гевюрцтраминер“

Това грозде било наричано „Траминер“ в продължение на около 600 години, от 1000 г. до ХVІ-ти век, когато отглеждането му било ограничено до района на селището Трамин. Оттам се разпространява в целия регион на Рейн до Елзас, където наставката „Gewürz“ (пикантен) бива добавена към името – тя влиза в употреба около 1870 г. И така, с много идвания и преминавания, мутации и селекции, гроздето „Гевюрцтраминер“ постепенно заема мястото си като източник на едно от най-добрите вина в света.

Вина с необичайни характеристики

Уникалният стил на вината „Гевюрцтраминер“ винаги е предизвиквал разгорещени дискусии сред специалистите-енолози. С ароматните си и поразителни ухания, пикантни и уникални вкусове, тези вина предлагат специални усещания и изживявания. Букетът им включва екзотични подправки, ароматни цветя и тропически плодове. Съчетаваните вкусове са изключително различни, като можем да споменем:

- канела;

- личи;

- листенца от чаена роза;

- портокал;

- манго;

- джинджифил.

Как да изберете подходящи сортове грозде и да направите качествено вино

Вината „Gewürztraminer“ трябва да бъдат с високо качество, за да можете да усетите всички нюанси на техните аромати и вкусове. Да не говорим, че те имат уникална и характерна пикантност и наситен цвят - който варира от златисто до тъмно жълто. Перфектното хармонизиране на този сорт с други, когато се прави, винаги взема предвид неговия пикантен капацитет. Люти ястия от индийската и тайландската кухня, и дори някои китайски и немски доста лютиви блюда, са отличен избор за съчетаване с вино „Гевюрцтраминер“. А неговите по-сладки бели разновидности се съчетават вълшебно с най-различни десерти на плодова основа.

Някои вина, произведени от сорта грозде „Гевюрцтраминер“, са постоянни участници в международни еноложки изложби и, така да се каже, редовно заемат места на „почетната стълбичка“.

Е, сега всичко, което ви остава да направите, е да се насладите на специалните аромати на вино от това фантастично грозде и да откриете нов свят от ухания, аромати и вкусове.

Наздраве!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com