9 впечатляващи ползи за здравето от лука

220396
9 впечатляващи ползи за здравето от лука
Снимка: Pixabay.com

Въпреки че всички зеленчуци са важни за здравето, някои видове предлагат уникални предимства.

Лукът е член на Allium род на цъфтящи растения, който включва също чесън, шалот, праз и див лук.

Тези зеленчуци съдържат различни витамини, минерали и мощни растителни съединения, за които е доказано, че укрепват здравето по много начини.

Всъщност лечебните свойства на лука са били признати още от древни времена, когато те са били използвани за лечение на заболявания като главоболие, сърдечни заболявания и рани в устата.

Ползи за здравето от лука

1. Пълен с хранителни вещества

Лукът е пълен с хранителни вещества, което означава, че е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на витамини и минерали.

Един среден лук има само 44 калории, но доставя значителна доза витамини, минерали и фибри.

Този зеленчук е с особено високо съдържание на витамин С - хранително вещество, участващо в регулирането на имунното здраве, производството на колаген, възстановяването на тъканите и усвояването на желязо.

Витамин С също действа като мощен антиоксидант в тялото ви, предпазва клетките ви от увреждане, причинено от нестабилни молекули, наречени свободни радикали.

Лукът също е богат на витамини от групата В, включително фолат (B9) и пиридоксин (B6) - които играят ключова роля в метаболизма, производството на червени кръвни клетки и нервната функция.

Лукът добър източник на калий, минерал, в който липсват много хора.

2. Помага за здравето на сърцето

Лукът съдържа антиоксиданти и съединения, които се борят с възпалението, намаляват триглицеридите и нивата на холестерола - всичко това може да намали риска от сърдечни заболявания.

Мощните им противовъзпалителни свойства също могат да помогнат за намаляване на високото кръвно налягане и предпазване от кръвни съсиреци.

Кверцетинът е флавоноиден антиоксидант, който е силно концентриран в лука. Тъй като е мощно противовъзпалително, може да помогне за намаляване на рисковите фактори за сърдечно заболяване, като високо кръвно налягане.

Доказано е също, че лукът намалява нивата на холестерола.

Освен това, доказателства от проучвания върху животни подкрепят, че консумацията на лук може да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания, включително възпаление, високи нива на триглицериди и образуване на кръвни съсиреци.

3. Зареден с антиоксиданти

Антиоксидантите са съединения, които инхибират окисляването, процес, който води до клетъчно увреждане и допринася за заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания.

Лукът е отличен източник на антиоксиданти. Всъщност те съдържат над 25 различни разновидности флавоноидни антиоксиданти.

По-специално червеният лук съдържа антоцианини - специални растителни пигменти от семейството на флавоноидите, които придават на червения лук техния дълбок цвят.

Множество проучвания на популацията са установили, че хората, които консумират повече храни, богати на антоцианини, имат намален риск от сърдечни заболявания.

Освен това е установено, че антоцианините предпазват от някои видове рак и диабет.

4. Съдържа съединения за борба с рака

Яденето на зеленчуци от рода Allium като чесън и лук е свързано с по-малък риск от някои видове рак, включително на стомаха и колоректала.

Хората, които консумират по-голямо количество алиеви зеленчуци, са с 22% по-малко вероятно да бъдат диагностицирани с рак на стомаха, отколкото тези, които консумират по-малко количество

Освен това, преглед на 16 проучвания при 13 333 души показа, че участниците с най-висок прием на лук имат 15% намален риск от рак на дебелото черво в сравнение с тези с най-нисък прием

Тези свойства за борба с рака са свързани със серните съединения и флавоноидните антиоксиданти, намиращи се в алиевите зеленчуци.

Лукът съдържа също фисетин и кверцетин, флавоноидни антиоксиданти, които могат да инхибират растежа на тумора.

5. Помага за контрола на кръвната захар

Яденето на лук може да помогне за контролирането на кръвната захар, което е особено важно за хора с диабет или преддиабет.

Проучване при 42 души с диабет тип 2 показа, че консумацията на 100 грама пресен червен лук намалява нивата на кръвната захар на гладно с около 40 mg / dl след четири часа.

Освен това множество изследвания върху животни показват, че консумацията на лук може да се възползва от контрола на кръвната захар.

Специфични съединения, открити в лука, като кверцетин и серни съединения, притежават антидиабетни ефекти.

6. Може да увеличи плътността на костите

Въпреки че млечните продукти са с основна заслуга за подобряване на здравето на костите, много други храни, включително лук, могат да помогнат за поддържането на здрави кости.

Проучване при 24 жени на средна възраст и след менопауза показа, че тези, които консумират 3,4 унции (100 мл) сок от лук дневно в продължение на осем седмици, имат подобрена костна минерална плътност и антиоксидантна активност в сравнение с контролна група.

Смята се, че лукът помага за намаляване на оксидативния стрес, засилва нивата на антиоксиданти и намалява загубата на кост, което може да предотврати остеопорозата и да засили костната плътност.

7. Има антибактериални свойства

Лукът може да се бори с потенциално опасни бактерии като Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) и Bacillus cereus.

Сусамов тахан: 9 ползи за здравето

Сусамовият тахан е паста, приготвена от препечени, смлени сусамови семена. Има лек, орехов вкус. Най-известен е като съставка в хумуса...

Освен това е доказано, че екстрактът от лук инхибира растежа на Vibrio cholerae, бактерия, която е основен проблем за общественото здраве в развиващия се свят.

Кверцетинът, извлечен от лука, изглежда е особено мощен начин за борба с бактериите.

8. Може да засили храносмилателното здраве

Лукът е богат източник на фибри и пробиотици, които са необходими за оптимално здраве на червата.

Пробиотиците са несмилаеми видове фибри, които се разграждат от полезните чревни бактерии. Чернодробните бактерии се хранят с пребиотици и създават късоверижни мастни киселини - включително ацетат, пропионат и бутират.

Изследванията показват, че тези късоверижни мастни киселини укрепват здравето на червата, засилват имунитета, намаляват възпалението и подобряват храносмилането.

10 доказани ползи за здравето от чесъна

Чесънът е многогодишен луковичен зеленчук от семейство Лукови, род Лук. Този вид не се среща в диво състояние и се смята, че е получен ...

Освен това, консумацията на храни, богати на пребиотици, спомага за увеличаване на пробиотиците, като щамовете на лактобацилите и бифидобактериите, които са от полза за храносмилателното здраве. Диета, богата на пребиотици, може да помогне за подобряване на усвояването на важни минерали като калций, което може да подобри здравето на костите.

Лукът е особено богат на пребиотиците инулин и фруктоолигозахариди. Те помагат за увеличаване на броя на приятелските бактерии в червата ви и подобряване на имунната функция.

9. Лесен за добавяне към вашата диета

Лукът е основен продукт в кухните по целия свят.

Те придават аромат на пикантни ястия и могат да се ползват или сурови, или варени. Да не говорим, те могат да увеличат приема на фибри, витамини и минерали.

Ето няколко съвета как да добавите лук към диетата си:

Как да се предпазим от грипа?

Грипът е остро инфекциозно заболяване, представляващо една от най-заразните инфекции. Причинява се от Influenza virus type А и Influenz...

- Използвайте суров лук, за да добавите аромат към вашата рецепта за гуакамоле.

- Добавете карамелизиран лук към някои печива.

- Комбинирайте варен лук с други зеленчуци за здравословна гарнитура.

- Добавете варен лук към ястия с яйца, като омлети

- Добавете тънко нарязан червен лук към любимата си салата.

- Направете богата на фибри салата с нахут, нарязан лук и червени чушки.

Етеричните масла - какво представляват и как работят

Етеричните масла често се използват в ароматерапията, форма на алтернативна медицина, която използва растителни екстракти за поддържане...

- Използвайте лук и чесън като основа за супи.

- Направете домашна салса с лук, домати и краставици.

- Пригответе обилна супа от лук и зеленчуци.

- Добавете лука към чили рецептите за усилване на вкуса.

- Смесете суровия лук с пресни билки, оцет и зехтин за вкусна домашна дресинг за салата.

Заключение

Ползите за здравето, свързани с лука, са доста впечатляващи.

Коронавирус COVID-19 - всичко, което трябва да знаем

COVID-19 е силно инфекциозно респираторно заболяване, причинено от нов коронавирус. Болестта е открита в Китай през декември 2019 г. и ...

Тези зеленчуци, опаковани с хранителни вещества, съдържат мощни съединения, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Лукът има антибактериални свойства и насърчава храносмилателното здраве, което може да подобри имунната функция.

Лукът е универсален и може да се използва за повишаване на вкуса на всяко пикантно ястие.

Добавянето на повече лук към вашата диета е лесен начин за подобряване на цялостното ви здраве!

източник: www.healthline.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com