Ако сте над 40 години, яжте тези ядки - мозъкът и сърцето ви ще работят като часовник

34600
Ако сте над 40 години, яжте тези ядки - мозъкът и сърцето ви ще работят като часовник
Снимка: iStock

С напредването на възрастта и нарастването на риска от определени заболявания, грижата за здравето на мозъка и сърцето трябва да стане приоритет след 40 години. Едно от най-добрите неща, които можете да направите за сърдечно-съдовото си здраве, както и за настроението си, е да добавите здравословни ядки към диетата си.

Здравните експерти Лиза Ричардс ( диетолог и създател на Candida Diet), Мери Сабат ( личен треньор и диетолог) и диетологът Робърт Яфелис препоръчват бадемите, орехите и шамфъстъкът като най-добрата опция в случая.

Най-добрите ядки за хората над 40 години

Според д-р Ричардс бадемите са лидери в това отношение. Те предлагат многобройни ползи за здравето, особено за сърдечно-съдовата система, мозъчната функция и настроението. Експертът отбелязва, че бадемите са изобилстват от мононенаситени мазнини, за които е доказано, че помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол, намаляват риска от сърдечни заболявания и подобряват цялостното сърдечно здраве.

Освен това, тези здравословни мазнини помагат за поддържане на нормално кръвно налягане, намаляване на възпалението и насърчаване на здравословен липиден профил на кръвта. Тази ядка изобилства и от други хранителни вещества като магнезий, витамин Е и омега-3 мастни киселини - всички те допринасят за по-добра сърдечна функция и по-добро сърдечно-съдово здраве.

Това са най-добрите ядки за сърцето и мозъка на възрастните хора

Що се отнася до способността им да подобряват настроението, д-р Ричардс споделя, че аминокиселините и основните хранителни вещества в бадемите са чудесни за поддържане на здравето на мозъка.

„Консумирането на бадеми може да допринесе за производството на серотонин, помагайки за подобряване на настроението, намаляване на тревожността и насърчаване на чувството за благополучие“, казва експертът.

Орехите се отличават с най-голямо количество омега-3 мастни киселини, което означава, че могат да направят чудеса както за сърдечното здраве, така и за настроението, благодарение на противовъзпалителните си свойства. Здравословни мазнини като тези могат да играят важна роля за цялостното здраве, особено когато става въпрос за това на сърдечно-съдовата система.

„Хроничното възпаление е основен фактор за сърдечните заболявания. Съответно, храни с високо съдържание на омега-3 като орехи са чудесни за здравето на сърдечния мускул“, споделя д-р Яфелис.

Той посочва, че омега-3 киселините са от решаващо значение и за мозъчната функция. Те са от първостепенно значение за справяне с тревожността и лошото настроение.

„Шамфъстъците са не само вкусни, но предлагат куп ползи за здравето“, д-р казва Сабат. Те съдържат фибри, здравословни мазнини, протеини и разнообразие от витамини и минерали. 

Още: Яжте ядки поне 1 път седмично и вижте какво ще се случи със сърцето и кръвното ви

„Шамфъстъците са особено богати на антиоксиданти, включително лутеин и зеаксантин“, обяснява Сабат. Тя отбелязва, че тези ядки "са известни с потенциала си да насърчават здравето на сърдечния мускул чрез намаляване на нивата на холестерола и поддържане на здравословно кръвно налягане.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com