X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Бронхопневмония - симптоми и лечение

52130
Бронхопневмония - симптоми и лечение
Снимка: Pixabay.com
Бронхопневмонията е възпалително заболяване на белия дроб, което се предизвиква от един или няколко вида микроби, които увреждат бронхиолите и алвеолите. Болестта протича неправилно, с последователни пристъпи и с неочаквани усложнения. Бронхопневмонията е най-честата форма на пневмония, като пневмониите са най-честите причинители на смърт сред инфекциозните заболявания.

Среща се предимно при деца, старци и изтощени хора. Тя е предимно вторично заболяване и е усложнение на различни инфекциозни заболявания. Между тях са: грипа у децата, дифтерията, коклюша и др. Първичната бронхопневмония е изключително рядка. Като първични се смятат бронхопневмониите при туберкулоза, чума и антракс.

Бронхопневмонията се предава чрез заразяване от човек на човек. Тя е голяма опасност в детските градини и болниците. Предизвиква се от микроби, които се срещат и в здравия организъм, предимно в горните дихателни пътища. При намаляване на съпротивителните сили на организма те предизвикват заболяването.

Коронавирус - причини, симптоми и лечение

Болестта протича с формиране в белия дроб на възпалителни огнища. Те са разположени на различни места, развиват се независимо едно от друго, големината им е от грахово зърно до орех. Заболяването започва с висока температура – често до 40ºС, втрисане, дишането и пулса се ускоряват. Наблюдава се кашлица – честа и мъчителна. Заболяването се открива най-добре с рентгенови снимки и изследване на кръвта.

Пневмонията е категория белодробни инфекции. Появява се, когато вируси, бактерии или гъбички причиняват възпаление и инфекция в алвеолите (мънички въздушни торбички) в белите дробове. Бронхопневмонията е вид пневмония, която причинява възпаление в алвеолите.

Някой с бронхопневмония може да има проблеми с дишането, тъй като дихателните им пътища са свити. Поради възпаление дробовете им може да не получават достатъчно въздух. Симптомите на бронхопневмония могат да бъдат леки или тежки.

Симптоми на бронхопневмония при възрастни и деца

Симптомите на бронхопневмония могат да бъдат като другите видове пневмония. Това състояние често започва с грипоподобни симптоми, които могат да станат по-тежки за няколко дни.

Симптомите включват:

- треска

- кашлица, която извежда слуз

- недостиг на въздух

- болка в гърдите

- бързо дишане

- изпотяване

- втрисане

- главоболие

- мускулни болки

- плеврит или болка в гърдите, която е резултат от възпаление поради прекомерна кашлица

- умора

- объркване или делириум, особено при възрастни хора

Симптомите могат да бъдат особено сериозни при хора с отслабена имунна система или други заболявания.

Симптоми при деца

Децата и кърмачетата могат да проявяват симптоми по различен начин. Докато кашлицата е най-честият симптом при кърмачета, те могат също да имат:

- ускорен пулс

- ниски нива на кислород в кръвта

- прибиране на гръдните мускули

- раздразнителност

- намален интерес към хранене, хранене или пиене

- треска

- задръствания

- трудно заспиване

Потърсете лекар веднага, ако имате симптоми на пневмония. Невъзможно е да разберете какъв тип пневмония имате без задълбочен преглед от вашия лекар.

Как се разпространява бронхопневмонията?

Много случаи на бронхопневмония се причиняват от бактерии. Извън тялото бактериите са заразни и могат да се разпространяват между хората в непосредствена близост чрез кихане и кашлица. Човек се заразява чрез дишане на бактериите.

Общите бактериални причини за бронхопневмония включват:

- Стафилококус ауреус

- Хемофилус инфлуенца

- Pseudomonas aeruginosa

- Ешерихия коли

- Klebsiella pneumoniae

- Протейни видове

Състоянието обикновено се договаря в болнична обстановка. Хората, които идват в болницата за лечение на други заболявания, често имат компрометирана имунна система. Заболяването влияе как тялото се бори с бактериите.

При тези условия тялото ще има трудности да се справи с нова инфекция. Пневмонията, която се появява в болнична обстановка, също може да бъде резултат от бактерии, които са резистентни на антибиотици.

Какви са рисковите фактори за развитие на бронхопневмония?

Има няколко фактора, които могат да повишат риска от развитие на бронхопневмония. Те включват:

Възраст: Хората, които са на 65 или повече години, и децата на 2 или повече години, имат по-висок риск от развитие на бронхопневмония и усложнения от състоянието.

Околна среда: Хората, които работят или често посещават болнични или старчески домове, имат по-висок риск от развитие на бронхопневмония.

Начин на живот: Тютюнопушенето, неправилното хранене и историята на тежката употреба на алкохол могат да повишат риска от бронхопневмония.

Медицински състояния: Наличието на определени медицински състояния може да увеличи риска от развитие на този вид пневмония. Те включват:

- хронични белодробни заболявания, като астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

- ХИВ / СПИН

- имат отслабена имунна система поради химиотерапия или употреба на имуносупресивни лекарства

- хронично заболяване, като сърдечно заболяване или диабет

- автоимунно заболяване, като ревматоиден артрит или лупус

- рак

- хронична кашлица

- трудности при преглъщане

- поддръжка на вентилатора

Ако сте в една от рисковите групи, консултирайте се с вашия лекар за съвети за превенция и управление.

Лечение на бронхопневмония

Вариантите за лечение на бронхопневмония включват както домашно лечение, така и медицинско лечение по лекарско предписание.

Домашни грижи

Вирусната бронхопневмония обикновено не се нуждае от медицинско лечение, освен ако не е тежка. Обикновено се подобрява самостоятелно за две седмици. При бактериални или гъбични причини за бронхопневмония може да се наложи лечение.

Медицинско лечение

Вашият лекар ще ви предпише антибиотици, ако бактерията е причината за вашата пневмония. Повечето хора започват да се чувстват по-добре в рамките на три до пет дни след започване на прием на антибиотици.

Важно е да завършите целия си курс на антибиотици, за да предотвратите връщането на инфекцията и да се уверите, че тя напълно се изчиства.

Бронхит - симптоми и лечение

В случаи на вирусна инфекция като грип, вашият лекар може да ви предпише антивирусни средства, които да помогнат за намаляване на продължителността на вашето заболяване и тежестта на вашите симптоми.

Болнична помощ

Бронхит - симптоми и лечение

Бронхитът е възпаление на бронхите на белите дробове. Болестта се проявява в две форми: остър бронхит и хроничен бронхит. Видове бронх...

Може да се наложи да отидете в болницата, ако инфекцията ви е тежка и отговаряте на някой от следните критерии:

- сте над 65-годишна възраст

- имате затруднено дишане

- имате болка в гърдите

- имате бързо дишане

- имате ниско кръвно налягане

Кленов сироп - полезен или вреден?

Кленовият сироп е популярен естествен подсладител, за който се твърди, че е по-здравословен и хранителен от захарта. Важно е обаче да ...

- показвате признаци на объркване

- имате нужда от помощ при дишане

- имате хронично белодробно заболяване

Лечението в болницата може да включва интравенозни (IV) антибиотици и течности. Ако нивата на кислород в кръвта ви са ниски, може да получите кислородна терапия, за да им помогнете да се върнат към нормалното си състояние.

Усложнения

Усложнения от бронхопневмония могат да възникнат в зависимост от причината за инфекцията. Честите усложнения могат да включват:

5 невероятни ползи за здравето от червените чушки

Едва ли има българска трапеза, на която чушката да не присъства целогодишно. Червени, жълти, зелени - тези колоритни зеленчуци придават...

- инфекции на кръвния поток или сепсис

- белодробен абсцес

- натрупване на течност около белите дробове, известно като плеврален излив

- дихателна недостатъчност

- бъбречна недостатъчност

- сърдечни състояния като сърдечна недостатъчност, сърдечни пристъпи и неправилни ритми

Възстановяване

Чай от джинджифил: Дар от природата

Чудото на природата, наречено джинджифил, се използва от хилядолетия за подправяне на храна и лечение на неразположения. Джинджифилът ...

Повечето хора, които имат бронхопневмония, се възстановяват в рамките на няколко седмици. Колко време отнема възстановяването зависи от няколко фактора:

- вашата възраст

- колко са засегнати дробовете ви

- тежестта на пневмонията

- вида на организма, причиняващ инфекцията

- цялостното ви здраве и всички основни състояния

Какво се случва с тялото ни, ако ядем грозде всеки ден

Гроздето се отглежда в продължение на хиляди години и е било почитано от няколко древни цивилизации за използването му във винопроизвод...

- някакви усложнения, които сте имали

Ако не оставите тялото си да почива, това може да доведе до по-дълъг период на възстановяване. Хората, които са изложени на по-висок риск за това състояние, могат да развият тежки, животозастрашаващи усложнения, като дихателна недостатъчност.

Потърсете лекар, ако смятате, че имате някакъв вид пневмония. Те могат да се уверят, че имате правилната диагноза и получавате най-доброто лечение за вашето състояние.

Пневмония - симптоми, диагностика и лечение

източник: www.healthline.com

Още от ЗДРАВЕ:

Цветна бременност - симптоми и причини

Какво ще стане с тялото ви, ако ядете по 2 яйца всеки ден?

5 симптома за високо кръвно, които често игнорираме

Най-добрите храни, които подсилват белите дробове

Болен от коронавирус в семейството - как да не се заразят другите, обяснява руски имунолог

Фарингит - видове, симптоми и диагностика

Откриха още три вещества, блокиращи репликацията на коронавируса

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com