Пневмония - симптоми, диагностика и лечение

127439
Пневмония - симптоми, диагностика и лечение
Снимка: Pixabay.com

В последната година светът живее под стигмата на диагнозата Ковид (COVID-19), най-честото усложнение от което е пневмонията. Невинаги обаче тя е резултат от вируса, който обърка живота на всички ни и наличието ѝ не говори със сигурност за новата опасна болест. В следващите редове ще ви представим основните симптоми на това заболяване, рисковите фактори, които биха могли да го провокират, и основните пътища за лечението му.

Какво представлява пневмонията?

Пневмонията е възпалително заболяване на белите дробове в резултат от инфекция на дихателните пътища, като причината са бактерии, вируси или гъбички. Химични и алергични фактори също биха могли да са в основата на болестта. Провокирана веднъж, инфекцията причинява възпаление във въздушните торбички в белите дробове – т. нар. ​​алвеоли,следствие на което те започват да се пълнят с течност или гной, а това води до затруднено дишане. Пневмонията се разделя на няколко вида в зависимост от причинителя на заболяването, начина на възникване (дали се касае за придобита в болнична среда пневмония или в общност), както и формата на протичане – лека, средна или тежка.

Симптоми на пневмонията

Симптомите на пневмония могат да бъдат от леки, дори съвсем незабележими и липсващи, до животозастрашаващи. Ето и основните сред тях:

Кашлица, която може да доведе до образуване на храчки (слуз)

• Треска

• Изпотяване или студени тръпки

• Задух, който се наблюдава при извършване на нормални ежедневни дейности или дори по време на почивка

• Болка в гърдите, която се влошава при вдишване или при пристъп на кашлица

• Чувство на отпадналост и умора

• Загуба на апетит

• Гадене или повръщане

Главоболие

Симптомите могат да варират и в зависимост от вашата възраст и общо здравословно състояние. Така например при деца под 5-годишна възраст тя може да се прояви чрез учестено дишане или хрипове. При бебетата понякога липсват типичните за болестта белези, но сигнал за нея са общата отпадналост, проблеми с храненето и приема на течности, както и пристъпи за повръщане. При възрастни също понякога се наблюдават по-леки симптоми или нетипични такива като по-ниска температура, особено след прекаран грип, или състояние на обърканост. При някои болни пневмонията може да засегне белите дробове, без да е налице сериозна симптоматика – състояние, определяно като т. нар. ходеща пневмония.

Какво се крие зад „ходещата пневмония“?

Медицината познава състояние, при което болният страда от пневмония, но почти липсват симптоми или те по-скоро напомнят на лека респираторна инфекция. Все пак има някои промени в общото състояние, които могат да подскажат за този проблеми, а именно:

  • лека треска
  • суха кашлица с продължителност повече от седмица
  • втрисане
  • задух
  • болка в гърдите
  • намален апетит

Заразна ли е пневмонията и как можем да се предпазим?

По-голямата част от видовете пневмония са заразни, като това се отнася най-вече за вирусната и бактериалната пневмония. Това означава, че тя може да се предаде от човек на човек чрез вдишване на отделени от болния микроби при кихане или кашляне или чрез докосване на замърсена с болестотворните микроби и бактерии повърхност. Пневмонията, която се предизвиква от гъбички, не се предава от човек на човек, но би могла да се разпространи чрез досега със среда с наличие на опасните спори.

Чрез спазване на някои прости мерки обаче бихме могли да ограничим риска от разболяване, а именно:

• Измивайте ръцете си редовно и старателно, особено след докосване на носа и устата и преди хранене;

• Не споделяне личните си прибори за хранене и пиене с други хора;

• Поддържайте общо добро здравословно състояние на организма чрез балансиран хранителен режим, движение и почивка;

• Спрете цигарите, ако пушите и не злоупотребявайте с алкохол, защото тези два фактора увеличават риска от разболяване;

• Засилете имунната си система, особено през есенно-зимния сезон;

• Избягвайте затворени пространства, където може да срещнете болни хора, проветрявайте често дома и работното си място;

Кога да посетим лекар?

Потърсете вашия лекар, ако имате затруднено дишане, болка в гърдите, постоянна температура от около 39 C, или по-висока, кашляте непрекъснато и особено ако започнете да отделяте храчки с гной. Особено важно е при наличие на симптоми хората от няколко високорискови групи да посетят лекар. Сред тях са възрастни над 65 години, деца под 2-годишна възраст, пациенти на химиотерапия или приемащи лекарства, които потискат имунната система, както и хора, които наскоро са прекарали грип или настинка. За някои възрастни хора със сърдечна недостатъчност или хронични белодробни проблеми пневмонията може бързо да прерасне в животозастрашаващо състояние и затова е важно симптомите й да не подценяват.

При кого има по-голям риск?

Всеки човек може да развие пневмония в даден момент, но при някои групи хора е налице по-голям риск за заболяването. Тези групи включват:

  • Бебета и деца до 2-годишна възраст;
  • Хора на възраст 65 и повече години;
  • Хора с отслабена имунна система поради заболяване или употреба на лекарства, като стероиди или някои лекарства против рак;
  • Пациенти с някои хронични заболявания като астма, муковисцидоза, диабет или сърдечна недостатъчност;
  • Хора, които наскоро са прекарали респираторна инфекция, настинка или грип;
  • Пациенти, които в момента или скоро са хоспитализирани и особено такива, при които се е наложила механична вентилация на белите дробове;
  • Хора, които са претърпели инсулт, имат проблеми с преглъщането или са обездвижени;
  • Пушачи, както и лица, употребяващи наркотици и голямо количество алкохол;
  • Хора, които са били изложени на белодробни дразнители като замърсяване, изпарения и някои химикали;

Диагностика и терапия

Първата крачка към лечението на пневмонията е физическият преглед при специалист и последваща образна диагностика, както и микробиологични изследвания. Доказването на състоянието се осъществява чрез рентгенова снимка, възможно е да се направи и пълна кръвна картина, тест за храчки, за да се установи микробният причинител, пулсова оксиметрия, която показва насищането с кислород в кръвта и други изследвания по преценка на лекаря.

Лечението на пневмонията е различно и съобразено с вида й –обикновено е свързано с прием на антибиотици или комбинации от различни видове лекарства. Когато състоянието е тежко, тоест при наличие на един и повече медицински критерия, е възможно лечение в болнично заведение. Във всеки случай след прекарана пневмония е силно препоръчително болният да се възстанови напълно чрез пълноценна почивка и подсилване на общото състояние на организма.

Лечение в болница

В случай, че симптомите ви са много тежки или страдате от други здравословни проблеми, може да се наложи да бъдете хоспитализирани. В болницата лекарите ще следят сърдечната честота, температурата и дишането ви и ще преценят необходимата терапия. Болничното лечение може да включва интравенозни антибиотици, както и респираторна терапия, чрез която се осъществява прием на медикаменти директно в белите дробове. В лечебното заведение ще ви научат и на специфични дихателни упражнения, за да увеличите максимално насищането с кислород. В болницата е възможно да се приложи и кислородна терапия за поддържане на нивата на кислород в кръвта, като това се осъществява по различен начин.

Грижа у дома

Ако лекуващият лекар прецени, болният може да се лекува и у дома и да приема медикаменти за облекчаване на общото състояние и намаляване на характерната за пневмонията температура. Възможно е и предписването на лекарства за успокоение на пристъпите на кашлица. Важно е да се знае обаче, че кашлицата спомага за отстраняването на течността от белите дробове, така че невинаги симптоматичната терапия е желателна. Със сигурност можете да си помогнете чрез почивка и пиене на много течности.

Хранене след пневмония

Един от ключовите фактори за възвръщане на силите на организма след пневмония е добрият хранителен режим. За да помогнете на тялото си да пребори и последните следи от инфекцията, е добре да:

  • Пиете много вода. Приемът на вода и други течности като сокове и чайове помага за разреждането на образуваната в белите дробове слуз, както и за отделяне на вредните токсини и чуждите частици, които причиняват запушване на дихателните пътища.
  • Консумирайте богати на протеини храни. Храни като ядки, семена, боб, бяло месо и риба имат противовъзпалителни свойства, но и спомагат за възстановяване на увредените тъкани в тялото.
  • Яжте листни зеленчуци като спанак, зелена салата - те съдържат антиоксиданти, които предпазват организма от инфекциозни агенти.
  • Приемайте цитрусови плодове - богатите на витамин С цитрусови плодове като портокали, лимони и киви помагат за повишаване на имунната система и по този начин спомагат за бързото възстановяване на организма.
  • Хапвайте кисело мляко - съдържащите се в киселото мляко пробиотици потискат растежа на патогена, причиняващ пневмония и успоредно с това засилват имунната система.

Ваксинация

Важно е да се знае, че много случаи пневмонията може да бъде излекувана успешно, както и да се намали риска от развитието на това белодробно заболяване. Превенция в тази насока е ваксинацията, като съществуват различни видове имунизации, създаващи бариера срещу болестотворните патогени. Сред тях са ваксините срещу сезонния грип, тези срещу пневмококовите бактерии, както и срещу нар. хемофилус инфлуенце – бактерия, която може да доведе до развитие освен на пневмония и на менингит. Според анализи на Националния здравен институт (NIH) в САЩ ваксините срещу пневмония няма да предотвратят всички случаи на заболяването. Те обаче биха ви подсигурили по-леко и краткотрайно заболяване, както и по-малък риск от развитие на усложнения.

Още:

Бронхопневмония - симптоми и лечение

Бронхит - симптоми и лечение

Какво помага за бързо сваляне на температура

Болки в гърлото - причини, симптоми и лечение

Остър бронхит или обикновена кашлица

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com