25 безценни съвета за здраво сърце

57158
25 безценни съвета за здраво сърце
Снимка: iStock/Guliver

Сърцето е двигателят на човешкото тяло – ако то не работи правилно, нито един орган няма да функционира нормално. Предлагаме ви полезни съвети, които ако следвате, ще имате по-здраво сърце.

Съвети за здраво сърце

1. Спрете пушенето

Има много стъпки, които можете да предприемете, за да защитите здравето и кръвоносните съдове. Избягването на тютюна е едно от най-добрите.

Всъщност тютюнопушенето е един от най-рисковите фактори за сърдечни заболявания. Ако пушите или използвате други тютюневи изделия - това може да доведе до огромна промяна не само за сърцето ви, но и за цялостното ви здраве.

2. Съсредоточете се върху корема си

Изследвания в списанието на Американския колеж по кардиология свързват излишната мазнина в корема с по-високо кръвно налягане и нездравословни нива на липидите в кръвта. Ако имате допълнителни мазнини около корема си, време е да отслабнете. Приемането на по-малко калории и упражненията могат да доведат до голяма промяна.

3. Игра между чаршафите

Точно така, правенето на секс може да бъде полезно за сърцето ви. Сексуалната активност може да добави повече от просто удоволствие в живота ви. Може също да помогне за понижаване на кръвното налягане и риск от сърдечни заболявания. Изследване, публикувано в American Journal of CardiologyTrusted Source, показва, че по-ниската честота на сексуалната активност е свързана с по-високия процент на сърдечно-съдови заболявания.

4. Изплетете шал

Ангажирайте ръцете си с работа, за да помогнете на ума си. Дейности като плетене, шиене могат да помогнат за облекчаване на стреса. Други релаксиращи хобита, като дървообработване, готвене или редене на пъзели, също могат да да са ви от полза, за да преодолеете стресовите дни.

5. Оставете музиката да ви движи

Независимо дали предпочитате румба, диско или бавна мелодия, танците създават чудесна тренировка за сърцето. Подобно на други кардио упражнения, танците повишават сърдечната честота и изпомпват белите дробове. Освен това изгарят до 200 калории или повече на час.

6. Яжте риба

Яденето на храна, богата на омега-3 мастни киселини, също може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания. Много риби като сьомга, риба тон, сардини и херинга са богати източници на омега-3 мастни киселини. Опитайте се да ядете риба поне два пъти седмично. Ако се притеснявате от живак или други замърсители в рибата, може да сте спокойни, че полезните за сърцето ѝ ползи са много повече.

7. Смейте се на глас

Не само с емотиконки в имейли или публикации във Facebook. Смейте се на глас в ежедневието си! Независимо дали обичате да гледате забавни филми или да разменяте Изследвания показват, че смехът може да понижи хормоните на стреса, да намали възпалението в артериите ви и да повиши нивата на липопротеин с висока плътност (HLD), известен също като "добър холестерол."

8. Разтягайте се

Йогата може да ви помогне да подобрите баланса, гъвкавостта и силата си, също така да се отпуснете и да облекчите стреса. Освен това йогата има потенциал да подобри здравето на сърцето. Според проучвания, публикувани в Journal of Evidence based Complementary&Alternative MedicineTruted Source, йогата има потенциал да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

9. Пийте умерено

Умерената консумация на алкохол може да ви помогне да повишите нивата на HDL или добрия холестерол. Освен това може да помогне за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и увреждане на артериите. Червеното вино има много ползи за сърцето ви. Това не означава, че трябва да пиете при всяко хранене. Ключът е да се пие алкохол само в умерени количества.

10. Намалете солта

Ако цялото население на САЩ намали средния си прием на сол до само половин чаена лъжичка на ден, това би намалило значително броя на хората, които умират от сърце всяка година, съобщават изследователи в New England Journal of Medicine. Авторите предполагат, че солта е един от водещите двигатели на нарастващите разходи за здравеопазване в Съединените щати. Преработените и приготвени в ресторанта храни са с особено високо съдържание на сол. Затова помислете два пъти преди да сложите сол в храната си. 

11. Движете се

Колкото и да тежите, седенето за дълги периоди от време може да съкрати живота ви. Ако работите на бюро, не забравяйте да правите редовни почивки, за да се движите. Отидете на разходка в обедната си почивка и правете редовни упражнения в свободното си време.

12. Поддържайте кръвното налягане, захар и холестерол

Поддържането на кръвното ви налягане, кръвната захар, холестерола и триглицеридите е важно за доброто здраве на сърцето. Научете оптималните нива за вашия пол и възрастова група. Направете стъпки, за да достигнете и поддържате тези нива. И не забравяйте да планирате редовни прегледи при вашия лекар. 

13. Яжте шоколад

Тъмният шоколад не само е вкусен, но и съдържа здравословни за сърцето флавоноиди. Тези съединения помагат за намаляване на възпаленията и намаляват риска от сърдечни заболявания. Изяден с умереност, тъмният шоколад всъщност може да ви бъде полезен. Следващият път когато ви се прияде сладко - купете си тъмен шоколад.

14. Вършете домакинска работа

Чистенето на печката или бърсането на пода може да не са толкова привлекателни, но тези дейности и друга домакинска работа всъщност са полезни. Те ще дадат на сърцето ви малко тренировка, като същевременно изгаряте калории. Пуснете любимата си музика и с усмивка на лице вършете домакинската си работа.

Интересни факти за сърцето

Дори децата са наясно, кой е най-важният орган в човешкото тяло. Това разбира се, е сърцето. Ако то не работи, значи човекът не е жив. ...

15. Яжте ядки

Бадемите, орехите, и други печени или сурови ядки доставят мощен удар от здравословни мазнини, протеини и фибри. Включването им в диетата ви може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Все пак не прекалявайте с количеството. Въпреки че ядките са пълни със здравословни неща, те също са с високо съдържание на калории.

16. Играйте си като дете

Детски игри не трябва да са скучни. Позволете на вашето вътрешно дете да поеме водеща роля, като се наслаждавате да карате ролкови кънки, да играете боулинг или да се "стреляте" с лазери. Може да се забавлявате като дете, докато изгаряте калории и давате на сърцето си тренировка.

17. Терапия с домашни любимци

Нашите домашни любимци предлагат повече от добра компания и безусловна любов. Те също така осигуряват многобройни ползи за здравето. Изследвания, докладвани от Националните здравни институти (NIH), сочат, че притежаването на домашен любимец може да помогне за подобряване на работата на сърцето и белите дробове. 

10-те най-полезни храни за сърцето

Много хора мислят, че здравото сърце се дължи на наследственост и липса на вредни навици, но това не е така. Храната е съществено важна...

18. Намалете мазнините

Намаляването на приема на наситени мазнини до не повече от 7 процента от дневните ви калории може да намали риска от сърдечни заболявания. Ако обикновено не четете етикетите за хранене, помислете да започнете днес. Прегледайте какво ядете и избягвайте храни с високо съдържание на наситени мазнини.

19. Шофирайте

Оставете мобилния си телефон, качете се в колата и се насладете на вашето време. Елиминирането на стреса по време на шофиране може да помогне за понижаване на кръвното налягане и нивата на стрес. Това е нещо, което сърдечно-съдовата система ще оцени.

20. Отделете време за закуска

Първото хранене за деня е много важно. Консумирането на питателна закуска всеки ден ще ви помогне да живеете здравословно.

Какви правила да спазваме, ако искаме да имаме по-здраво сърце?

Д-р Ралица Чавдарова е кардиолог. Тя е от онези хора, които не остават незабелязани. Присъствието й обаче не е натрапчиво. Излъчва увер...

Нашите предложения за здравословна закуска са:

- пълнозърнести храни като овесени ядки

- протеинови източници като пуешки бекон, малка порция ядки или фъстъчено масло

- млечни продукти като нискомаслено мляко или сирене

- плодове и зеленчуци

До няколко години свински органи ще заместят човешките

Модифицирани свински сърца могат да бъдат трансплантирани на хора само след няколко години, казва хирургът, извършил първата успешна тр...

21. Използвайте стълбите

Упражнението е от съществено значение за доброто здраве на сърцето. Ползвайте стълбите вместо асансьора. Паркирайте от другата страна на паркинга. Ходете до бюрото на колегата, за да говорите, вместо да му пишете по имейл. Играйте с кучето или децата си в парка, вместо просто да ги наблюдавате. Всяко движение е важно.

22. Пийте чай

Не е необходима магия, за да си приготвите чаша зелен или черен чай. Пиенето на една до три чаши чай на ден може да помогне за намаляване на риска от сърдечни проблеми.

23. Мийте зъбите си редовно

Добрата хигиена на устната кухина прави повече от това да поддържа зъбите ви бели и блестящи. Някои изследвания сочат, че бактериите, които причиняват заболяване на венците, също могат да повишат риска от сърдечни заболявания. Въпреки че резултатите от изследванията са противоречиви, няма причина да не се грижите добре за зъбите и венците си.

Как да поддържаме нормални нива на кръвното налягане?

Нека първо да дефинираме понятието „кръвно налягане“. А именно, това е налягането, което кръвта упражнява върху стените на ...

24. Разхождайте се

Следващият път когато се почувствате претоварени, раздразнени или ядосани излезте навън и се разходете. Дори пет минути разходка може да ви помогнат да изчистите главата си и да намалите нивата на стрес, което е добре за вашето здраве. Ходенето по половин час на ден е отлично за вашето физическо и психическо здраве.

25. Стойте повече време на слънце

Слънцето може да е полезно за сърцето ви, както и за настроението ви. Повече време, прекарано на слънце, ще ви помогнат да намалите хроничния стрес, тревожност и гняв, които могат да повишат риска от сърдечни заболявания и инсулт. Разбира се, бъдете умни, защото прекаляването със слънчевите лъчи е опасно за вашето здраве.

източник: www.healthline.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com