Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чаят от тази билка гони стреса и безсънието, изпийте само 1 чаша и ще спите до сутринта

28 октомври 2023, 14:48 часа

Ако дългите разходки и йогата не ви помагат да преборите стреса и безсънието, може да опитате с чай от тази билка. Според руския невролог д-р Анастасия Люпинова лавандулата е най-ефективният природен лек в случая. И задължително е да пиете топлата лавандулова напитка следобед или преди лягане.

„Най-доброто нещо, което ще успокои нервите ви и ще ви настрои за спокойна почивка е чаят от лавандула. Само две чаши от тази напитка на ден намаляват тревожността и подобряват качеството на съня“, подчертава неврологът Анастасия Люпинова.

Лавандула – за какво още е полезна

Основната тайна на тази билка е способността да намалява нивото на кортизола, хормона на стреса. Това от своя страна позволява на човек да се отпусне и да намали напрежението. Този ефект е особено ценен в края на работния ден, както и през почивните дни.

Напитката, която гони стреса и безсънието - пийте я сутрин и вечер

Освен това, според невролога, дори чрез вдишване на аромата на лавандула (парата го разкрива още повече), можете да станете по-спокойни, да забравите всички проблеми и тревоги. Това е най-доброто, което човек може да направи за себе си, вечер, преди да си легне,според д- Люпинова.

„Изпивайки само една чаша от топлата лавандулова напитка, можете бързо да заспите и да не се събудите до сутринта. И ако пиете две чаши от напитката всеки ден, след две седмици ще забележите, че сте станали много по-спокойни в реагирането на събития, които преди са предизвиквали раздразнение и гняв“, пояснява специалистът.

Цветовете на лавандулата имат диуретично, антиконвулсивно и седативно действие. Лавандуловото масло има антисептични и бактерицидни свойства. В допълнение, лавандуловото масло насърчава активното заздравяване на рани (особено химически изгаряния) с пълна регенерация на епидермалните клетки. Когато се приема тази билка, кръвно налягане се понижава, бронхоспазъмът се облекчава, тонусът на червата се повишава, стомашната киселинност се повишава и апетитът се подобрява. Лавандуловият цвят действа успокояващо на централната нервна система, както и на нервната система на дихателните пътища. До известна степен цветовете на лавандулата могат да бъдат и холеретично средство.

Основното биологично активно вещество на лавандулата е изключително приятно ухаещо етерично масло. Освен това могат да се споменат танини, флавоноиди, фитостероли и кумарини. Всички части на растението съдържат етерично масло. Съставът на етеричното масло включва естери на линалоол алкохол и киселини: оцетна, маслена, валерианова и капронова. Цветовете съдържат урсолова киселина, кумарин и херниарин.

Още: Напитката от тези 2 съставки, които всеки има в шкафа си, гони безсънието

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес