Едно питие на ден укрепва костите

22542
Едно питие на ден укрепва костите

Научните спорове за вредата и ползата от алкохола не спират. Този път американски специалисти изказаха мнението, че употребата на едно питие концентриран алкохол дневно (до 50 мл!) е в състояние да укрепи костите и така да намали риска от счупвания, предаде БЛИЦ.
Според резултатите на учените от Медицинския център “Монтефиоре” (Montefiore Medical Center) и Медицинския колеж “Алберт Айнщайн” в Ню Йорк всекидневно изпиваната доза алкохол намалява риска от счупване на бедрената кост (най-здравата в човешкото тяло) с поне 20%.

Едновременно с това обаче учените предупреждават, че надхвърлянето на тази доза има изцяло обратен ефект – увеличава риска с 40%.

Американските специалисти твърдят, че малките дози алкохол увеличават костната плътност, като блокират механизма на изтъняване на костите. По този начин, според ревматолозите човек, който пие по чаша вино или 30-50 мл концентрат на ден е с по-малък риск от поява на остеопороза, артрит и други мускулно-скелетни заболявания.

Редактор: Сияна Любомирова

Жените пият по-често от мъжете

Отминаха дните, когато жените пиеха по чаша вино на празници, защото съвременните дами са сериозен "конкурент по чашка" на мъжете. Инф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com