Експерт каза как и защо смартофните увеличават смъртността при хората

5882
Експерт каза как и защо смартофните увеличават смъртността при хората
Снимка: iStock

Въпреки че сме на прага на самоуправляващите се автомобили, които скоро ще завладеят магистралите, засега в много отношения все още сме привързани към изкуството да шофираме… докато използваме мобилен телефон. Но очевидно тази зависимост е смъртоносна. Според „Лос Анджелис Таймс“ смартфоните са в основата на опасен скок на смъртните случаи при шофиране по магистралите.

"Проблемът е много по-голям, отколкото показват данните", казва Брус Ландсбърг, заместник-председател на Националния съвет за безопасност на транспорта, който го нарича "епидемия". Той цитира и натрупаните наранявания, които не водят до смърт". 

"Всички говорят за смъртните случаи, но има стотици хиляди или повече наранявания, които променят живота", каза той. 

По думите му тези наранявания и смъртни случаи при шофиране "не са злополуки" и са "напълно предотвратими". Ландсбърг също така обвинява смартфоните и технологичните компании за проблемите.

Експерт каза най-голямата грешка, която всички правят при събуждане през нощта

Робин Робъртсън, главен изпълнителен директор на Фондацията за изследване на пътнотранспортните произшествия и друг член на коалицията за разсеяно шофиране, казва, че "ако не можем да покажем, че това е проблем, тогава не можем да насочим вниманието и ресурсите си към неговото решаване".

По отношение на значението на технологиите Кори Войнарович смята, че "технологиите ни вкараха в тази каша и технологиите ще трябва да ни извадят от тази каша". Войнарович е главен директор по приходите на NoCell Technologies - система, която има за цел да ограничи или забрани смартфоните и други технологии по време на шофиране. Технологията е полезна за големи или търговски автопаркове като Tesla, които използват стимули за налагане на безопасно шофиране сред работниците си, за да избегнат съдебни дела, въпреки че желанието на Илон Мъск да използва технологията на мозъчните чипове може скоро да направи смартфоните излишни.

Предполагаемата епидемия от използването на смартфони, която възпрепятства способността за шофиране, все повече набира скорост. През 2022 г. смъртните случаи по магистралите в САЩ са се увеличили с 22% до 46 000. Въпреки че данните на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата твърдят, че 324 652 наранявания и по-малко от 10 процента от смъртните случаи на магистралите са в резултат на разсейване при шофиране, Националната коалиция за разсейване при шофиране смята, че NHTSA може би силно подценява данните и че действителният процент е между 25 и 30.

Експерт: Не отговаряйте на имейл, ако видите това в него!

Една от най-големите причини е, че водачите често не желаят да признаят, че използването на смартфон по време на шофиране е довело до катастрофа, а за разлика от употребата на наркотици или алкохол, това не е нещо, което може да се докаже без някакъв видеоматериал, което е много малко вероятно. В случаите, когато шофьорът и/или свидетелите може да са загинали или да са били ранени при катастрофата и да не могат да дадат показания, може да е трудно да се установи, че смартфоните са участвали пряко в пътнотранспортно произшествие. 

Според неотдавнашно проучване голям брой хора използват смартфони, докато шофират. 77% от отговорилите са заявили, че говорят по смартфона си по време на шофиране, 74% са използвали приложения за навигация от мобилен телефон, а 56% са чели текстови съобщения или имейли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com