Експерт: Не отговаряйте на имейл, ако видите това в него!

14036
Експерт: Не отговаряйте на имейл, ако видите това в него!
Снимка: iStock

През последните години измамите с имейли стават все по-разпространени, а тактиката на измамниците - все по-изтънчена. Една от често използваните техники на измамниците е да изпращат имейли, които изглеждат легитимни, и да искат от получателите да отговорят с лична или финансова информация. В тази статия ще обсъдим защо не трябва да отговаряте на имейли, ако видите това, и ще ви предоставим някои съвети, които да ви помогнат да не попадате на имейл измами.

Защо не трябва да отговаряте на имейл, ако видите това

На първо място, важно е да разберете, че легитимните организации никога няма да ви помолят да предоставите лична или финансова информация по имейл. Ако получите имейл с искане за такъв тип информация, вероятно става въпрос за измама. Освен това, ако отговорите на измамен имейл, това може да потвърди на измамника, че имейл адресът ви е активен, и той може да продължи да ви изпраща повече измамни имейли в бъдеще. 

Експерт: Видите ли това на екрана - телефонът ви е хакнат

Съвети за избягване на измами с имейли 

  1. Бъдете предпазливи по отношение на нежелани имейли: Ако получите имейл от непознат подател или от организация, за която не сте чували, бъдете предпазливи. Не отговаряйте на имейла и не кликвайте върху съдържащите се в него връзки или прикачени файлове.
  2. Проверете имейл адреса на подателя: Измамниците често използват имейл адреси, които са сходни с тези на легитимни организации, но с малки разлики. Проверете имейл адреса на подателя, преди да отговорите на имейла.
  3. Търсете червени знамена: Имейлите на измамниците често съдържат правописни или граматически грешки или имат усещане за спешност, което ви притиска да действате бързо. Бъдете подозрителни към всяко електронно писмо, което изглежда твърде хубаво, за да е истина, или изисква чувствителна информация.
  4. Използвайте филтър за спам: Повечето доставчици на електронна поща имат вградени филтри за спам, които могат да помогнат за откриване и филтриране на подозрителни имейли. Уверете се, че вашият филтър за спам е включен и конфигуриран правилно.

Докладвайте за подозрителни имейли: Ако получите имейл, за който подозирате, че е измама, съобщете за него на доставчика на електронна поща или на местните власти. Това може да помогне да предотвратите други хора да станат жертва на същата измама.

В заключение, важно е да запомните, че легитимните организации никога няма да поискат от вас да предоставите лична или финансова информация по имейл. Ако получите имейл с искане за такъв тип информация, не отговаряйте на имейла. Като следвате тези съвети и сте предпазливи, когато става въпрос за електронна поща, можете да се предпазите от това да станете жертва на имейл измами.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно