Ген удължава живота, но при едно условие

2682
Ген удължава живота, но при едно условие
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Някои гени могат дълго време да влияят на продължителността на живота, но за тази цел е важно тяхното взаимодействие с външни фактори. Например своята роля играят физическите упражнения.

Изследователите от университета на Бъфало са изучили как гените на допаминовата система на мозъка влияят върху продължителността на живота и поведението на лабораторни мишки.

Откриха гените, отговорни за стареенето и дълголетието

Изследователи от Швейцария са проучили 40 000 гена на три различни вида организми, за да идентифицират гените, отговорни за физическото...

Допаминът се явява невромедиатор, който помага да се контролират мозъчните центрове на "възнаграждението" и "удоволствието", а също така регулира нивото на физическа подвижност и емоционална реакция.

Учените са изяснили, че генът на допаминовия рецептор D2 (D2R) влияе значително на продължителността на живота, теглото и двигателната активност на гризачите, но само при условие на такива аспекти като социално взаимодействие, сензорна и когнитивна стимулация и – което е най-важно – физически упражнения.

В такъв случай мишките живеели с 16-22 процента по-дълго, в зависимост от нивото на експресия на D2R, в сравнение с животните, в живота на които не достигали споменатите фактори.

Учените смятат, че за първи път са успели да докажат, че взаимодействието на гена D2R и факторите на външната среда играе важна роля в продължителността на живота и стареенето.

Откриха препарат срещу стареене

Следващата година започват тестове на апарат, способен да удължава човешкия живот до 120 години, съобщава The Telegraph. Вече е доказа...

Статията с резултатите от изследването е публикувана в сп. Oncotarget Aging.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com