Кои плодове са "разрешени" за диабетиците

79100
Кои плодове са "разрешени" за диабетиците
Снимка: Pexels

Плодове за диабетици естествено са разрешени не като безнаказана закуска между храненията, а като част от храненето. Може ли диабетик да яде ябълки? Разбира се, но съзнателно. Почти всички плодове са разрешени за диабетици. Когато съставяте ежедневна диета, си струва да вземете предвид гликемичния товар на плодовете и да го комбинирате с храна, която забавя усвояването на захарта.

Често се задава въпросът дали плодовете са безопасни за диабетици. Разбира се, плодовете за диабетици могат да бъдат безопасни, но трябва да спазвате няколко правила, когато ги ядете. В противен случай може да е трудно да се контролира гликемията.

Световната здравна организация препоръчва да ядете минимум 400 г зеленчуци и плодове всеки ден. Световния институт по храните и храненето заявява, че 3/4 от препоръчителната порция зеленчуци и плодове трябва да са зеленчуци, а 1/4 - плодове. Препоръките за диабетици и хора с инсулинова резистентност са още по-ограничителни. Най-добре е плодовете да се консумират веднъж дневно и в количество, което не надвишава 300 г. Със сигурност не трябва да ядете плодове като междинна закуска между храненията, защото - поради високото съдържание на прости захари - те бързо повишават нивата на кръвната захар. Плодовете могат да се използват като храна, например за обяд. За да забавите усвояването на захарта от плодовете и да намалите гликемичното натоварване на ястието си, комбинирайте го с нещо мазно - ядки или кокосово мляко под формата на коктейл или пудинг от семена чиа. Плодовете при диабет също могат да се консумират веднага след основните хранения, за да се намали гликемичното натоварване на всички консумирани храни.

Какви плодове можете да ядете при диабет тип 2?

Много хора, които са диагностицирани с „инсулинонезависим диабет“, трябва драстично да променят диетата си и често се питат: какви плодове може да яде диабетик? Разрешените плодове включват тези, които не съдържат твърде много прости захари (въглехидратите повишават нивата на кръвната захар). Плодовете с „безопасно“ съдържание на въглехидрати включват:

- диня,

- малини,

- къпини,

- пъпеш, 

- лимон,

- ягоди,

- грейпфрут,

- ревен.

Все пак не забравяйте и винаги си го повтаряйте, че важното е да не се прекалява с количеството консумирани плодове - разумна дневна доза е 200-250 г (за да не се надвишава тази граница, си струва да имате електронна везна), а пределния максимум стига до 300 грама - но не повече! В идеалния случай тези продукти трябва да се консумират през първата част на деня (до обяд). 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com