Колко косми падат от тялото на човек средно на ден?

21743
Колко косми падат от тялото на човек средно на ден?
Снимка: iStock

Разбира се, никой не разполага с точния отговор на въпроса, поставен в заглавието - но е интересно да се знае, че средно една жена губи между 50 и 70 косъма на ден, а мъжът – между 80 и 120. Техният конкретен брой зависи от специфичните особености на всеки отделен организъм.

Според д-р Габриел Сампайо, дерматолог в специализирана клиника по трихология (трихологията е медицинска специалност по проблемите на скалпа и косата) в Сао Пауло, всеки човек трябва да знае какво представлява косопадът и колко често се среща, за да си спести излишни тревоги и неприятни емоции, както и да вземе необходимите мерки.

Сред хората, които мият косата си по-рядко – примерно, два пъти седмично, нормално е броят на падащите косми да не е постоянен. Понякога човек може да има усещането, че е загубил много коса за един ден. Но това е така, защото космите, които губите ежедневно, падат предимно, когато се миете. Получава се нещо като „натрупване“ от други дни.

Трябва обаче да обърнете внимание и да разберете собствената си „обичайна“ загуба на коса дневно. Независимо какво е това нормално изгубено количество косми, ако забележите промени, те може да са индикация за нещо нередно с вашето здраве. С други думи: ако губите „нормалните“ 50 косъма на ден, но вашата обичайна загуба са 10, по-добре бъдете проявете предпазливост и отидете на дерматолог.

Страдате от косопад? Яжте тези храни

Ако симптомите с промяната в броя на загубените косми се задържат по-дълго време, това е знак, че нещо наистина може да не е наред. В случай, че падането не води до дефекти на определени места, а се случва равномерно по цялата коса, явлението се нарича ефлувиум.

Наличието на други симптоми заедно с ефлувиума може да ви помогне да разберете малко по-добре какво се случва, но помнете: преди всичко трябва да се консултирате с лекар.

  • Ефлувиум + слаби нокти може да означава хормонална промяна.
  • Ефлувиум + промяна на теглото също може да означава хормонална промяна.
  • Ефлувиум + промяна в менструалния цикъл е възможно да бъде предизвикано от синдром на поликистозни яйчници.
  • Ефлувиум + повишено омазняване на кожата и косата може да сигнализира за синдром на поликистозни яйчници или друг хормонален дисбаланс.
  • Ефлувиум + промяна в съня и теглото може да насочи вниманието ви да се изследвате за хипотиреоидизъм.
  • Ефлувиум + драстична загуба на тегло може да означава хранителен дефицит или хормонален дисбаланс

3 страхотни трика при косопад

Загубата на косми не е непременно синоним на болестен косопад: има и други състояния, които намаляват обема и количеството коса. Това е нормалното оплешивяване, алопеция - мъжка и женска: косата изтънява, губи плътност. В определени области може да се види повече от скалпа. Това е андрогенна алопеция, наследена генетично.

Друга възможност за усилена загуба на коса е появата на тракционна алопеция - когато стегнатите прически отнемат необходимата сила за растежа на косата. Има и много случаи на цикатрициална алопеция, която кара косата на човека да пада все повече и повече.

Едно състояние, което също причинява дефекти в определени области и наистина е причинено от болестен косопад, е алопеция ареата – опадане на косата в определени зони, обикновено кръгови. Това е автоимунно заболяване, при което тялото самичко разрушава космените клетки. В определени случаи може да бъде причинено и от гъбички по скалпа.

Внимание! Статията е информативна и не е инструкция за самолечение. Съветвайте се с лекар-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com