Комарите хапят хора с по-топла кръв

22691
Комарите хапят хора с по-топла кръв

Комарите се привличат от веществата, които отделя човешкото тяло. Засега обаче няма научно потвърждение на тезата, че комарите предпочитат да хапят хора с определени кръвни групи. Установено е обаче, че комарите хапят хората с по-топла кръв, каза по Дарик радио Огнян Миков от Националния център по заразни и паразитни болести, предаде БЛИЦ.
Репелентите са най-добрият начин да се защитим от комарите навън, но трябва да спазваме някои правила. Първо - да пръскаме и дрехите си, и второ, особено за децата е много важно, когато се приберат, да бъдат измивани от препарата, категоричен е Огнян Михов.

Заради особеностите на времето тази година има изключително много комари. "Беше доста хладно през пролетта. Има видове комари, които се развиват само напролет, има други, които имат няколко поколения - от пролет до есен. Тези, които се развиват през пролетта, развитието им малко закъсня, след това се стопли бързо и рязко, другите пък избързаха с развитието си. Така се застъпиха поколенията на няколко вида комари и затова са тези високи числености в момента. Комарите се привличат от някои разлики в температурата. Предпочитат по-топлите хора. Според някои теории предпочитат жените и децата, защото са с по-тънка и нежна кожа, която е по-лесна за пробиване. Всичко е много индивидуално", обясни Огнян Миков.

Не само комарите хапят и пият кръв. Опасни в това отношение са и мухите, допълни Марио Лангуров от БАН. По думите му, хората познават най-често конската муха като вид, който хапе, но това не е така. Има мухи, които се хранят единствено с кръв: "Това е основната й храна, защото самите й органи са видеоизменени, така че тя може да приема само и единствено кръв".

Редактор: Сияна Любомирова

Въоръжете се с чесън за битката срещу комарите

Проливните дъждове определено помогнаха на тазгодишните комари да си направят цяла жадна за кръв армия. В този момент е добре да се сет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com