Лекар: Яжте всеки ден тези 6 храни, за да сте здрави

13699
Лекар: Яжте всеки ден тези 6 храни, за да сте здрави
Снимка: iStock

Зеленчуците, бобовите растения, както и храните, богати на омега-3 мастни киселини, са сред онези храни, които д-р Матиас Ридл (Германия) препоръчва за ежедневна консумация.

6 храни, които трябва да ядете всеки ден

1. Зеленчуци

Тези продукти съдържат витамини, минерали и различни фитохимикали, които имат антибактериален ефект, укрепват имунната система и здравето на сърцето. Според последните проучвания подпомагат метаболитните процеси в мозъка. Същевременно те са богати на фибри, които подпомагат растежа на полезните чревни бактерии и поддържат стабилни нива на кръвната захар.

2. Бобови растения

Лещата, бобът и грахът, според специалиста, трябва редовно да присъстват в менюто на хората.

Полезни храни с лилав цвят, които да включите в менюто си

Д-р Ридъл препоръчва да се ядат 50 грама бобови растения дневно - този навик намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания, хипертония и рак на дебелото черво. Бобовите растения са добър източник на минерали като желязо, калий, магнезий и цинк, които са от съществено значение за нашите кости и стави, както и за всички органи и метаболитните процеси, отбеляза експертът.

3. Храни, богати на омега-3

Според експерта трима от четирима възрастни не получават ежедневно достатъчно количество от здравословните омега-3 мастни киселини. Междувременно те са едни от най-важните вещества в тялото: омега-3 играят важна роля в почти всички процеси в тялото, от предаването на информация към мозъка до функциите на имунната система. За да си осигурите тези ценни мастни киселини, трябва да консумирате масла (ленено, зехтин, рапица и други), мазни риби, ядки и семена.

4. Ферментирали храни

Кисело мляко, кефир, кисело зеле, мисо паста, темпе, комбуча - тези ферментирали храни също трябва да се консумират ежедневно. Те съдържат микроорганизми, които допринасят за разнообразието на чревната флора. В допълнение насърчават усвояването на витамини и минерали, поддържат имунната система, имат антибактериален ефект и потискат чревните възпаления.

3 храни, които трябва да ядете през октомври, за да подобрите здравето си

5. Пълнозърнести храни

Тези храни съдържат външните слоеве на зърното и следователно са богати на фибри, както и на ценни растителни протеини, минерали и витамини. Консумацията им насища и не води до бързо повишаване на нивата на кръвната захар. Включването им в диетата намалява риска от метаболитни нарушения, диабет. Лекарят съветва всеки ден да се ядат около 100 грама пълнозърнести храни.

6. Плодове 

Плодовете съдържат големи количества вещества, необходими за правилното функциониране на организма. В допълнение, тези вещества имат антибактериално, имуностимулиращо и противовъзпалително действие, а също така помагат при диабет и високо кръвно налягане.

По 125 грама плодове на ден са напълно достатъчни за положителен ефект. Не прекалявайте с тях. Високо съдържание на захар в плодовете натоварва организма с излишна фруктоза, което води до омазняване на черния дроб.

Важно: Тази статията има за цел единствено да ви информира и не може да се използва като заместител на квалифицираното мнение на конкретния специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com